Philip Kerr en Val Mc Dermid brengen aprilthrillers

Een thrillermaand zonder een spannende Zweed? Nauwelijks denkbaar, ook niet in april.

Johan Theorin is alleszins een aanrader. En ook nieuw werk van vaste waarden als Philip Kerr en Val McDermid.

Dat de Zweedse journalist Johan Theorin een overvloed aan talent heeft, bewees hij al met thrillers als ‘Schemeruur’ en ‘Nachtstorm’. Ze maken deel uit van een kwartet dat Theorin ‘De vier seizoenen van Öland’ noemt. ‘Steenbloed’ is het derde deel in de reeks. Ook hier vormt het Baltische eiland Öland het decor van het verhaal, dit keer in de lente. Het eiland wordt tijdens de vakantieperiode door wel tweehonderdduizend toeristen bezocht, maar ligt er buiten het seizoen verlaten bij. De wat vreemde titel verwijst naar een rode streep kalk die door de arbeiders van de steengroeve de ‘bloedlaag’ werd genoemd. In oude volksverhalen luidt het dat het gaat om versteend bloed van elfen en trollen die met elkaar vochten. Rond deze legende, brandstichting en moord bouwt Theorin een beklemmende plot. Met hier en daar een bovennatuurlijk element. Of toch niet?

‘Grijs verleden’ is het zevende deel in de reeks met de cynische en romantische speurder Bernie Gunther. Voor Philip Kerr blijft Gunther een onuitputtelijke bron van inspiratie. Bijzonder spaarzaam onthult hij details over het verleden van zijn held en verkent hij het smalle niemandsland tussen goed en kwaad. We leerden Gunther kennen als ontgoochelde politieman tijdens de Weimarrepubliek. Toen de nazi’s de macht overnamen werd elk lid van de Kriminalpolizei (Kripo) automatisch SS’er. En omdat Gunther maar weinig keuzes had, ging hij dan toch maar voor de vijand werken. Dit keer graaft Kerr diep in het duistere en compromitterende verleden van zijn held, de tijd dat hij als militair dienst deed bij de SS. Merkwaardig genoeg start de thriller in het Cuba van Batista waar de Amerikanen Bernie arresteren om ondervraagd te worden over zijn ‘oorlogsmisdaden’.

In de jaren tachtig begon de Schotse Val McDermid haar schrijverscarrière met thrillers rond lesbische personages als journaliste Lindsay Gordon en privédetective Kate Brannigan. Degelijke misdaadverhalen van betrouwbare kwaliteit zonder meer. Serieuzer werd het toen McDermid ook een reeks startte met forensisch psycholoog Tony Hill in de hoofdrol. Toen werden terecht haar literaire kwaliteiten ontdekt met boeken als ‘De sirene’. Tussendoor schreef ze ook nog standalones, het gelauwerde ‘De terechtstelling’ bijvoorbeeld. Haar oeuvre werd meteen vergeleken met het werk van iemand als Ruth Rendell. Met ‘Blinde obsessie’ moet Val McDermid intussen aan zowat haar dertigste thriller toe zijn. Een meeslepende, intelligente non-serie over psychologe Charlie Flint die haar job is kwijtgeraakt omdat ze door haar getuigenis een psychopaat liet vrijpleiten die later vier vrouwen vermoordde.

Fred Braeckman

Johan Theorin, Steenbloed, De Geus, 320 p., ISBN 978-90-445 1155-0

Philip Kerr, Grijs verleden, De Boekerij, 368p., ISBN 978-0-225 5846-1

Val McDermid, Blinde obsessie, Sijthoff, 416p., ISBN 978-0-218 0459-0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content