Peter Terrin wint de AKO Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver Peter Terrin heeft met zijn boek Post Mortem de AKO LIteratuurprijs gewonnen.

De Vlaamse schrijver Peter Terrin heeft met zijn boek Post Mortem de AKO LIteratuurprijs gewonnen.

Peter Terrin ontving de prijs – een sculptuur van Eugène Peters en een geldbedrag van 50.000 euro – uit handen van de juryvoorzitter Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.

Van Aartsen lichtte de keuze van jury als volgt toe: “In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post mortem beantwoordt die vraag.”

De jury sprak verder van een “magistrale bespiegeling van de literatuur”.

In zijn dankwoord feliciteerde Terrin de jury met hun goede smaak en droeg hij het boek op aan een achtjarig meisje (zijn dochter Renée die ook een hoofdrol speelt in Post Mortem) omdat zij hem geleerd heeft om nooit op te geven.

Terrin werd al twee keer eerder genomineerd voor de Ako Literatuurprijs, met zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters, maar dit is de eerste keer dat hij de prijs mee naar huis mag nemen.

Andere genomineerden

Behalve Peter Terrin waren ook de Vlaming Elvis Peeters met zijn boek Dinsdag genomineerd en de Nederlandse schrijvers Mensje van Keulen met Liefde heeft geen hersens, Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Stephan Enter met Grip en Anton Valens met Het boek Ont.

Komend jaar zal Patrick Janssens de jury van de AKO Literatuurprijs leiden. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content