Palestijnse dichter Ashraf Fayadh ter dood veroordeeld wegens godslastering

De Palestijnse dichter Ashraf Fayadh werd in Saoedi-Arabië ter dood veroordeeld wegens afvalligheid van de islam. © Tumblr

In Saoedi-Arabië werd de 35-jarige Palestijnse dichter Ashraf Fayadh verleden week ter dood veroordeeld omdat hij als atheïst in zijn poëzie de islam zou zijn afgevallen.

Het was The Guardian die de kat de bel aanbond: de 35-jarige dichter Ashraf Fayadh kreeg in Saoedi-Arabië te horen dat zijn oorspronkelijke straf van 4 jaar gevangenisstraf én 800 zweepslagen door een shariarechtbank werd omgezet in de doodstraf.

Belediging van de islam

Fayadh kwam in het vizier van de Saoedi-Arabische politie toen hij een filmpje op zijn blog had gedeeld waarin getoond werd hoe de religieuze politie in het openbaar een man met zweepslagen te lijf ging. Sindsdien waren alle redenen goed om Fayad het leven zuur te maken.

Officieel werd hij in mei 2014 tot vier jaar cel veroordeeld en 800 zweepslagen omdat hij in zijn poëzie de islam zou hebben beledigd. Ook overspelige relaties met vrouwen werden naar voor gebracht als bezwarend materiaal.

Gratie van de koning?

Verleden week kreeg Fayadh plots een herziening van zijn proces. Maar dat draaide dus uit op een nieuw bijzonder drastisch vonnis: de doodstraf en dat nota bene nadat hij zelf niet werd gehoord, noch zijn advocaat.

Fayadh heeft 30 dagen om in beroep te gaan. De Saoedi-Arabische koning is de enige die deze straf nog kan herroepen en hem gratie kan verlenen.

Frank Hellemans

Partner Content