Onmisbare vakantielectuur volgens Ewald Pironet

Ewald Pironet © .

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Knack-redacteur Ewald Pironet.

Bekijk ook de leestips van Ann Peuteman en Jan Braet.

Welk boek ik mee neem op reis? Wat een – excuseer – domme vraag. Echt dom: je gaat toch niet op reis om te lezen? Ik in ieder geval niet. Ik ga op reis om iets van de wereld te zien, om me onder te dompelen in een andere cultuur, om een museum binnen te lopen, een kerk buiten te lopen, om op mijn espadrilles de discussie te volgen of er nu gepointeerd moet worden dan wel getireerd – om maar eens een echt heel belangrijke vakantieactiviteit te noemen – of om een pastis te drinken. Ja, een rosétje mag ook. Maat toch niet om te lezen!

Ja, natuurlijk zijn er tijdens zo’n vakantie wel eens een paar momenten dat ook ik iets wil lezen. Kan ik me wel indenken. Is ook al eens gebeurd. Bijvoorbeeld aan het zwembad als je vrouw in slaap is gedommeld. Of als je tijdens een plensbui een koffie zit te drinken – espresso, pardon. Maar dan kan je je gading toch vinden tussen die brede waaier plaatselijke kranten en tijdschriften die bij de krantenboer op je wachten? Help je de middenstand daar ook nog een beetje. Toch heerlijk om in Frankrijk het Franse weekblad L’Express te lezen (bijna zo goed als Knack moet ik eerlijk bekennen), of Maison Côté Sud te doorbladeren, dat schitterend blad over huizen, decoratie en oorden. Ja, toevallig niet toevallig beide net als Knack uitgegeven door Roularta, kan er ook niets aan doen.

Maar we dwalen af. Het is in ieder geval een wijdverspreide misvatting dat er op reis boeken moeten worden gelezen. Wegen ook te zwaar om mee te nemen trouwens. Je gaat je tijdens je vakantie toch geen breuk zeulen aan boeken zeker? De koffers wegen zo al zwaar genoeg. En dan komen die boeken ook nog beschadigd terug. Ezelsoren. Rug kapot. Vlekken van de zonnebrandolie. Of van een olijf die van zijn stokje viel – ja, nu niet flauw doen, je weet best wat ik bedoel, iedereen morst wel eens. Maar zo’n boek vol vieze vettige vakantiesouvenirs: zonde!

Het omgekeerde is zelfs waar: ik neem geen boeken mee op reis, maar boeken nemen mij mee op reis. Ik ga niet op reis om te lezen, ik blijf thuis om te lezen. Wat is er mooier dan op een druilerige dag in november, terwijl de openhaard brandt, genesteld in je zetel onder het schijnsel van een sfeervolle leeslamp, een glas cognac binnen handbereik, alles peis en vree, vrouw dut weg, kippen op stok, dan een boek vastpakken, het stilletjes openslaan, de zinnen proeven en je gedachten laten meevoeren? Heerlijk.

Oh, welke boeken ik dan opensla? Moet je dat echt weten? Zal ik er een paar noemen? Wat, drie maar? Oké, drie titels, met een woordje uitleg. Ja, ja, graag gedaan.

Onmisbare vakantielectuur volgens Ewald Pironet
© .

Neil MacGregor, Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen (uitg. Spectrum). Schitterend boek, verschenen in 2011, en sindsdien lees ik er nu en dan een paar bladzijden in. Al bijna drie jaar lang. De directeur van The Britisch Museum vertelt de geschiedenis van de wereld aan de hand van 100 voorwerpen. Fascinerend. Toch nog eens dringend naar Londen trekken en The British Museum binnenstappen.

HhhH
HhhH© .

Laurent Binet, HhhH (uitg. Meulenhoff). Sublieme roman over de waargebeurde aanslag van het Tsjechische verzet op Reinhard Heydrich, een van de meest efficiënte organisatoren van de Endlösung. Het boek nam me mee terug op reis naar Auschwitz en Birkenau, dat ik bezocht toen ik 18 jaar was. Ja, lang geleden, maar ik werd er opnieuw niet goed van.

Meesterwerk
Meesterwerk© .

Till-Holger Borchert, Meesterwerk van Van Eyck tot Rubens in detail (uitg. Lannoo). De hoofdconservator van het Groeningemuseum in Brugge gidst je door drie eeuwen Vlaamse kunst, prachtig geïllustreerd met heel wat detailafbeeldingen. Ben ik nog decennia zoet mee. En toch tussendoor nog eens een citytrip naar Madrid boeken om in het Museo Nacional del Prado ‘De tuin der lusten ‘ van Hiëronymus Bosch te gaan bekijken. Nee, dat boek gaat niet mee: te zwaar (12 kilo) en zeer onhandig formaat (30 op 38 cm).

Wat? Dat er geen boeken over financieel-economische onderwerpen in het lijstje staan? Ook dat nog! Nee, er staat geen boek over economie of financiën in mijn lijstje: ik schrijf daar al over, moet ik er dan ook nog over lezen?

Partner Content