Onmisbare vakantielectuur volgens Ann Peuteman

An Peuteman © .

Welk boek mag absoluut niet ontbreken in uw reiskoffer? Knack.be helpt u alvast op weg, elke dag geeft een bekend persoon leestips. Vandaag: Knack-redacteur Ann Peuteman.

1. Welk boek mag zeker niet ontbreken in de reiskoffer?

Ex, Peter Vermeersch
Ex, Peter Vermeersch © .

Het boek dat de lezers deze zomer moeten lezen is ‘Ex’ van Peter Vermeersch. Het enige zwakke punt van het boek is de misleidende titel. Maar laat u daar vooral niet door afschrikken, want het gaat helemaal niet over een vechtscheding. Toch niet tussen twee mensen. In ‘Ex’ bezoekt de auteur de verschillende delen van het vroegere Joegoslavië, praat er met mensen over de periode voor, tijdens en na de scheding en probeert zo te doorgronden wat daar in de jaren negentig precies is gebeurd. Het knapste aan dit boek is dat Vermeersch erin is geslaagd om dat complexe, vaak gruwelijke stuk Europese geschiedenis op een meeslepende, haast literaire manier te brengen. Of hoe het ook aan het zwembad niet altijd Nicci French hoeft te zijn.

2. Welk boek staat nog op uw verlanglijstje?

Middlemarch, George Elliot
Middlemarch, George Elliot © .

Na een overvol werkjaar met driedubbele verkiezingen, kies ik voor verhalen die tonen dat er in wezen nooit echt iets verandert. Zeker de relaties tussen mensen, hun dromen en kleine kantjes niet. Daarom gaan ‘Middlemarch’ van George Elliot en ‘Brideshead revisited’ van Evelyn Waugh straks mee op vakantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content