Nog 198 kanshebbers op Nobelprijs Literatuur 2015

Eindelijk (Nobel)prijs, aldus z'n Nederlandse uitgeefster. © BELGAIMAGE

Vandaag maakte het Zweede Nobelprijscomité bekend dat er 198 auteurs werden weerhouden voor de in oktober toe te kennen Nobelprijs Literatuur. Zesendertig onder hen werden voor het eerst genomineerd.

Er werden in totaal 259 kandidaturen door de nationale schrijversacademies en diverse literatuurprofessoren ingediend voor de Nobelprijs Literatuur 2015 die traditioneel op de tweede donderdag van oktober wordt toegekend. Het Nobelprijscomité weerhield in eerste instantie 198 genomineerden en liet op zijn site weten dat 36 onder hen voor het eerst werden genoemd.

Simon Vestdijk

Pas na 50 jaar geeft de organisatie van de Nobelprijs inzage in alle genomineerden. Zo kan je nu teruggaan tot in 1964 toen 1 Nederlandstalige auteur werd weerhouden: Simon Vestdijk. Uiteindelijk haalde Jean-Paul Sartre het pleit maar die weigerde de prijs. De in 1964 als tweede kanshebber gerangschikte Russiche schrijver Mikhail Sholokhov kreeg hem dan het jaar daarna. Om maar te zeggen dat de uiteindelijke winnaar vaak verschillende keren terugkomt op de jaarlijkse long- en shortlists.

Het selectiecomité geeft nog mee dat deze groslijst van 198 in april wordt uitgedund tot een longlist van maximaal 20 schrijvers. In mei volgt een shortlist van 5 gegadigden en daarmee gaat het comité dan aan de slag. Er worden leesverslagen opgemaakt en die worden vervolgens bediscussieerd om begin oktober tot de uiteindelijke winnaar te leiden.

Hugo Claus en Cees Nooteboom

De Nederlandstalige kandidaten die door de Nederlandse en Vlaamse academies naar voor worden geschoven zijn al een tijdje bekend: Cees Nooteboom en Leonard Nolens namelijk. Het is vooral Nooteboom die – na de dood van Hugo Claus – steevast opduikt in de finale selectie. We zullen pas binnen afzienbare tijd weten hoe dicht Nooteboom, Nolens of Claus het ooit gebracht hebben bij het winnen van de ultieme literatuurtrofee. En of Louis-Paul Boon daadwerkelijk minstens eenmaal tot het kransje kanshebbers heeft behoord, zoals wordt beweerd.

Verleden jaar was de Franse fijnschrijver Patrick Modiano aan het feest. Benieuwd of de Japanner Haruki Murakami of de Amerikaan Philip Roth – wier namen al jaren meezingen in de final five – het in oktober 2015 eindelijk zullen kunnen waarmaken.

Frank Hellemans

Partner Content