Nog 10 leugens die iedereen gelooft (2)

Simon Demeulemeester

Neen, Edison vond de gloeilamp niet uit, homeopathie werkt niet en seks is een slecht verkoopmiddel. Omdat ze onuitputtelijk zijn, de leugens waarin u gelooft: deel twee.

Ze klinken stuk voor stuk goed en we hebben er allemaal al mee uitgepakt op een familiefeest. Maar ze blijken een voor een een wassen neus te zijn, de 666 leugens die Herman Boel verzamelde voor zijn boekje ‘666 leugens die iedereen gelooft’. Een bloemlezing, deel 2. 1. Vrouwen zijn slechtere chauffeurs dan mannen

Onderzoek uit 2012 haalde deze angel uit het genderdebat. Bij 2.500 chauffeurs werd nagegaan hoe goed ze een wagen konden parkeren en hoe ze dat deden. Wat bleek? vrouwen vonden gemakkelijker parkeerplaats, parkeerden zich trager en kozen meer voor achteruitparkeren. gevolg: ze stonden vaker beter geparkeerd dan mannen.

In het gezelschap van een vrouw, probeerden mannen dan weer te bewijzen wat ze waard zijn door zich in een moeilijkere parkeerplaats te wringen.

2. Seks verkoopt

Seks trekt inderdaad de aandacht, aldus Boel. Maar: een spotje waarin borsten of een gewaxte torso u moeten aanzetten tot het nuttigen van bier of light-yoghurt, kan wel eens het slachtoffer worden van de erotiek. De kans is immers groot dat de consument niet precies weet waarover dat prikkelende spotje nu weer ging. Dat is althans het geval voor 10 procent van de geteste mannen.

Dat geldt overigens ook voor films, vult Boel aan. De universiteit van California onderzocht 900 films die de afgelopen 10 jaar uitkwamen. De films met veel seks en bloot, tekenden niet voor de beste plaatsen in de rankings.

3. Homeopathie werkt

Ook al schrijven veel artsen het voor, homeopathie heeft nooit bewezen te werken. Bij homeopathie worden werkzame bestanddelen oneindig verdund. Volgens homeopathen versterkt dat verdunnen net de werkzaamheid van het middel. Wat critici en sceptici wel eens de grap ontlokt dat men dus aan een overdosis homeopathie kan sterven door geen homeopathie te nemen.

De zogenaamde wetenschappelijke studies die wél een bewijs zeggen te leveren, vallen bij grondige controle allemaal door de mand, weet Boel. In wetenschappelijke kringen is ruime consensus over het feit dat homeopathische middelen te sterk verdund zijn om nog werkzaam te zijn, het placebo-effect buiten beschouwing gelaten.

4. Mannen denken elke zeven seconden aan seks

Als dat zou kloppen en we zouden aannemen dat elke man gemiddeld 16 uur per dag wakker is, berekent Boel, dan zouden mannen meer dan 8.000 keer per dag aan seks denken. Of bij ongeveer elke ademhaling.

Een onderzoek uit 2011 kwam uit op een frequentie van eenmaal om de 50 minuten bij mannen, en eenmaal om de 90 minuten bij vrouwen. Maar dat zijn gemiddelden, waarschuwt Boel: er zijn dus mensen die er slechts één keer per dag aan denken, anderen zitten er alle vijf minuten mee in hun hoofd.

5. Napoleon was een klein mannetje

Napoleon Bonaparte, keizer van Frankrijk van 1804 tot 1815, wordt wel eens ‘de kleine korporaal’ genoemd, en ambitieuze (wereld)leiders die aan de korte kant zijn, wordt wel eens het ‘Napoleoncomplex’ aangewreven. Toch was Napoleon helemaal niet klein. Er werd lang geloofd dat Napoleon slechts 1m57 groot was: inderdaad aan de kleine kant, ook naar de normen van die tijd.

Bij die berekening werd echter een gigantische rekenfout gemaakt, verbetert Boel. Bij zijn dood in 1821, werd Napoleon opgemeten volgens het oude Franse stelsel. De toen gemeten 5 voet 2 inches staat echter gelijk aan 1m70, niet aan 1m57. Dat komt omdat de Franse inch langer is dan de Engelse. Napoleon zat dus pal op het gemiddelde van zijn tijd.

Waarom werd hij dan ‘de kleine korporaal’ genoemd? Omdat hij zich steeds liet omringen door grote lijfwachten. Onder de 1m80 raakte men immers niet aangeworven bij de Keizerlijke Garde.

6. Een mobiele telefoon bezorgt u kanker

De conclusie van de vele wetenschappelijke studies naar de link tussen kanker en uw gsm leveren een eenvoudige conclusie op, schrijft Boel: mobiel bellen verhoogt de kans op kanker niet. Dat de overheid toch niet zegt dat mobiel bellen gezond is, ligt aan het feit dat kanker zich op lange termijn ontwikkelt. Aangezien we de gsm pas zo’n 15 jaar gebruiken en dus niets zeker zijn over de effecten van het gebruik ervan, is bovenstaande stelling dus – voorlopig – een leugen. En dat geldt ook voor diezelfde stelling over wifi -hotspots en draadloze netwerken, voegt Boel toe.

7. Thomas Edison is de uitvinder van de gloeilamp

De Britse astronoom en chemicus Warren de la Rue stak al in 1840 de eerste gloeilamp in elkaar, door een wikkel van platina rond een vacuüm buis te draaien en daardoor elektrische stroom te doen lopen. 1840, dat was 40 jaar voor Thomas Edison zijn patent op de gloeilamp kreeg. Zoals zoveel uitvindingen, schrijft Boel, is ook de gloeilamp een collectieve uitvinding. Aan Edison hebben we dus niet de gloeilamp zelf te danken, als wel de verspreiding ervan op grote schaal. Alvast meer dan u plant te bewijzen komend weekend, niet?

8. Adolf Hitler had maar één teelbal

Dit verhaaltje was niet meer dan propaganda van de Russen. Zij zouden in 1945 een autopsie hebben uitgevoerd op het lijk van de Führer. De resultaten daarvan zouden pas in 1972 vrijgekomen zijn. Klinkt goed, ware het niet dat de Russen eerder verkondigden dat ze Hitler na zijn zelfmoord in de Berlijnse bunker, meteen hadden verbrand. Hoeveel teelballen Adolf Hitler dus had, komen we waarschijnlijk nooit te weten. Al lijkt dat niet meteen het belangrijkste dat we uit die periode moeten onderzoeken.

9. Vrouwen kunnen even goed kaart lezen als mannen

Waar de ontkrachting van de eerste leugen nog olie op de golven gooide, is het hier de waarheid die kwetst: met een vrouwelijke patrouilleleidster lopen padvinders het meest kans om te verdwalen. Vrouwen vinden dan weer beter de weg terug als ze ergens voor een tweede keer naartoe gaan. Er zijn echter psychologen die de verschillen tussen beide seksen afdoen als te klein. Volgens Boel ligt dat eerder aan hun angst om de emancipatie van de vrouw te belemmeren.

10. Alle leven is sterfelijk

Het tegendeel wordt bewezen door Turritopsis nutricula, een soort kwal. Waar andere kwallen een tweedelige levenscyclus hebben (een vastzittend poliepstadium en een vrij rondzwemmend medusastadium), heeft de Turritopsis nutricula dat patroon doorbroken. Hij of zij lijkt wel terug te kunnen van het tweede naar het eerste stadium, in tegenstelling tot de andere kwallen.

In moeilijke omstandigheden keert de kwal terug naar het poliepstadium. In die fase kan hij of zij zich aseksueel voortplanten door uitlopers te vormen waarop nieuwe poliepen ontstaan. Zijn de omstandigheden opnieuw gunstig, dan verandert de kwal weer in een medusa. In biologisch opzicht is de kwal dus onsterfelijk, want ze kan heen en weer blijven transformeren.

‘666 leugens die iedereen gelooft’ van Herman Boel verscheen bij Lannoo. ISBN 9789401406918

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content