Nijntje mag drugs nemen volgens de rechter

Illustraties waarin Nijntje drugs neemt en terreur zaait, zijn toegelaten.

Dick Bruna, vormgever van Nijntje, startte een tijd geleden een proces tegen hostingprovider Punt.nl. Hij stoorde zich aan verschillende afbeeldingen van het konijntje op deze website waarbij het drugs neemt of op het punt staat om zich met een vliegtuig in een gebouw te boren. Het hof van Amsterdam oordeelde echter dinsdag dat de afbeeldingen toegestaan zijn.

Het hof motiveerde deze beslissing als volgt: ‘De afbeeldingen hebben onmiskenbaar het doel om de lachlust op te wekken, waaraan niet afdoet dat lang niet iedereen de gewraakte afbeeldingen even grappig of gepast zal vinden’. Het hof stelt dat er grenzen zijn aan parodieën maar die zijn alleszins niet overschreden in dit geval. Specifiek oordeelde het hof dat vijf van de zeven afbeeldingen toegestaan zijn, twee afbeeldingen worden echter niet geaccepteerd.

Bruna bedacht Nijntje oorspronkelijk als een lief en kindvriendelijk konijntje, vandaar dat hij problemen had met de omstreden afbeeldingen. Hij schakelde Mercis in, het bedrijf dat de auteursrechten van het konijntje beschermt. Punt.nl is een onderdeel van domein.nl. Webloggers zijn vrij om hun inhoud op het internet te plaatsen.
(Bron: Belga)

‘Stroom’ wordt het thema van Gedichtendag 2012
Op donderdag 26 januari 2012 zal de dertiende gedichtendag plaatsvinden. Thema van deze editie is ‘stroom’.

Gedichtendag is een organisatie van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen. Verschillende activiteiten in scholen, bibliotheken en culturele instellingen staan die dag in het teken van de poëzie. Bovendien worden naar aanleiding van deze dag ook verschillende prijzen, zoals de VSB poëzieprijs, de Turing Nationale gedichtenwedstrijd en de Herman de Coninckprijs uitgereikt.

Zo verschijnt er onder meer een gedichtendagbundel, dit jaar van de hand van Joke Van Leeuwen. Deze bundel zal vanaf gedichtendag in grote oplage te koop zijn in de boekhandel voor de prijs van €2.50. Het is een uitgave van Querido en Stichting Poetry International. Ook Toon Telleghen, Remco Campert en Hugo Claus werkten eerder al mee aan deze bundel. Joke Van Leeuwen kreeg in 2010 nog de Gouden Ganzenveer, een prijs welke haar oeuvre bekroonde.

Het gedichtendagessay, de tegenhanger van de bundel, uitgegeven door het Vlaams Fonds voor de Letteren, verschijnt eveneens op 26 januari.

‘Ik geloof in een rivier/die stroomt van zee naar de bergen. Ik vraag van poëzie niet meer dan die rivier in kaart te brengen.’ Met deze woorden van Remco Campert tracht de organisatie het thema ‘stroom’ te verduidelijken. Meer precies spreken ze over ‘een ritme, een flow of een vloeiende, ongrijpbare beweging van A naar B’ als aanknopingspunt voor de vele poëzieprogramma’s- , lessen, wedstrijden en andere projecten.
(Bron: Persbericht)

Boekenhandels in de VS zetten zich schrap voor massale toestroom op Murakami’s ‘1Q84’-vertaling Diverse Amerikaanse boekenwinkels blijven op 18 oktober speciaal laat open om de verwachte toestroom op de vertaling van ‘1Q84’ te verwerken. Op die dag worden de eerste twee delen uitgebracht. Op 25 oktober volgt het derde deel.

‘1Q84′ is een 1.000-pagina’s tellende trilogie van Japans schrijver Haruki Murakami. De boekhandels plannen open te blijven tot middernacht, een actie die normaal alleen maar voorkomt bij het verschijnen van de nieuwe Harry Potter. Dit bewijst eens te meer dat Murakami evolueert naar een waar bestsellerauteur. In Japan werden gedurende één maand zowat 1 miljoen exemplaren van zijn trilogie verkocht.

De vertaling naar het Engels nam ruim twee jaar in beslag. Fans die niet meer konden wachten, verspreidden al meerdere vertaalde fragmenten via het internet. Er verschenen zelfs pagina’s met Murakami’s favoriete muziek en een boektrailer. ‘1Q84′ bestaat uit een bizarre verwerking van George Orwell’s ‘1984’.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content