Nieuwe thrillers van Donna Leon en Lee Child op komst

Fred Braeckman neusde in het krimi-aanbod van september en signaleert een nieuwe Lee Child, de 21ste Donna Leon en het debuut van Alexander Söderberg.

Puur escapisme: Lee Child schreef in afwachting van een film met Tom Cruise een nieuwe Jack Reacher-thriller. Donna Leon introduceert ons in de duistere wereld van de bio-industrie en de Zweed Alexander Söderberg debuteert met een harde thriller over drugshandel.

In een Venetiaans kanaal wordt het lijk van een man gevonden. Hij kreeg verscheidene messteken. Niemand kan hem identificeren tot na een autopsie blijkt dat hij aan een zeldzame genetische ziekte leed die misvorming veroorzaakte. Commissario Guido Brunetti komt te weten dat het om een dierenarts gaat die in een slachterij werkte. Hij moest er certifiëren dat de geslachte dieren vrij waren van wat dan ook gevaarlijk kon zijn voor de voedselketen. Achter de moord zou best een intrigerend complot kunnen steken. Want Brunetti herinnert zich vaag dat hij de populaire dierenarts ooit heeft gezien tijdens een boerenbetoging. Er werd toen geprotesteerd tegen de melkquota die de regering oplegde. ‘Beestachtige zaken’ is de eenentwintigste thriller met de sympathieke commissario Brunetti in de hoofdrol. Natuurlijk gaat het over Venetië, de lekkere Italiaanse keuken, het werk op het commissariaat. Maar meer dan in haar recentste thrillers het geval was, toont Donna Leon zich weer een geëngageerde misdaadauteur die het ook heeft over de crisis in Italië en de grauwe wereld van de bio-industrie. De rondleiding die Brunetti in de slachterij krijgt, zal je niet makkelijk vergeten.

Zes miljoen boeken per jaar verkoopt Lee Child. En het zullen er dit jaar wellicht wat meer zijn. In december komt immers Jack Reacher uit met Tom Cruise in de titelrol. Intussen kan je het zeventiende deel in de Jack Reacher-reeks van Lee Child verslinden. Niet om de stijl, niet om de flinke karakteranalyse, niet om… Waarom dan wel? Misschien om het meestal geslaagde kinetische verhaal dat Lee Child vertelt. Puur escapisme. Maar toch een boeiende kerel die Jack Reacher. Een eenzame nomade, ooit majoor in het Amerikaanse leger en nu als dakloze op pad door Amerika. Zonder betaalkaart, zonder mobieltje, zonder auto. En daarom moet hij in ‘Achtervolging’ liften. Hij is al een paar boeken lang op weg naar Virginia en moet dit keer ondervinden dat moeders gelijk hebben als ze zeggen dat liften gevaarlijk kan zijn. Even voor Reacher de lift krijgt, wordt een man aan een gewezen pompstation vermoord. Getuigen vertellen dat ze een rode wagen hebben zien wegrijden. En zit Reacher niet in een eh… Zowel de Amerikaanse lokale politie, als het FBI en de CIA bemoeien zich met de moord en Jim Grant houdt er vaart in. Grant? Ja, de echte naam van Lee Child. Zelfs de meeste Amerikaanse lezers weten niet dat hij een rasechte Brit is uit Coventry die al jaren bij New York woont.

Op het toch al drukbevolkte Zweedse krimi-podium is Alexander Söderberg een nieuwe naam. ‘Den andalusisken vännen’ was vorig jaar op de Frankfurter Buchmesse door heel wat uitgevers felbegeerd en komt nu uit in een dertigtal landen. Opmerkelijk: de rechten van ‘De vuurdoop’, zoals Söderbergs debuut in het Nederlands heet, zijn gekocht toen niet meer dan honderd bladzijden geschreven waren. Daarbij beloofde Söderberg dat zijn thriller het eerste deel werd van een trilogie. Spilfiguur is de Zweedse verpleegster en alleenstaande moeder Sophie Brinkmann die verliefd wordt op de Spanjaard Hector Guzman. De charmante man blijkt aan het hoofd te staan van een internationale organisatie van drugssmokkelaars. Zonder het te willen belandt Sophie midden een drugsoorlog tussen Spaanse, Duitse en Russische criminelen. Om een aantal corrupte Zweedse politiemensen niet te vergeten. Söderberg is in Zweden bekend als auteur van televisiescripts die bewerkingen maakte van thrillers van onder meer Camilla Läckberg. Zijn debuut is al een vrouwelijke versie van ‘The Godfather’ genoemd en vergeleken met werk van Jens Lapidus en Lars Kepler. De recensent van het Zweedse blad Expressen is genuanceerder en heeft vragen bij de stijl en het geweld om het geweld in ‘De vuurdoop’.

Fred Braeckman

Donna Leon, Beestachtige zaken, Cargo, 304p., 18,90 euro, ISBN 978 90 234 7553 4

Lee Child, Achtervolging, Luitingh, 384p., 19,95 euro, ISBN 978 90 245 5876 6

Alexander Söderberg, De vuurdoop, Cargo, 400p., 19,90 euro, ISBN 978 90 234 7333 6

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content