Nieuwe roman Michel Houellebecq laat islam in Frankrijk zegevieren

© Imageglobe

‘Soumission’, de zesde roman van enfant terrible Michel Houellebecq die op 7 januari 2015 verschijnt, laat in 2022 een moslimbroeder Franse president worden.

De Franse schrijver Michel Houellebecq (°1958) die met zijn roman ‘Elementaire deeltjes’ (1998) ook bij ons potten brak, laat in zijn binnenkort te verschijnen nieuwe toekomstroman ‘Soumission’ de islam in 2022 Frankrijk overnemen, sharia en Franse moslimpresident incluis.

Moslimbroeder wordt Frans president

François, het 44-jarige hoofdpersonage van ‘Soumission’ ziet als docent hoe in 2022 aan de Sorbonne de moslimbroeders ook de boel overnemen. Hij twijfelt er zelfs aan of hij niet beter zelf moslim zou worden. Ondertussen heerst in Parijs de sharia, de islamitische rechtspraak, én wint een moslimbroeder de presidentsverkiezingen tegen François Hollande.

Nieuwe roman Michel Houellebecq laat islam in Frankrijk zegevieren
© GF

Houellebecq, een notoire vrijgeest, gaf eerder al te kennen dat hij geen hoge pet opheeft van religies, en zeker niet van de islam. Toen hij in zijn roman ‘Platform’ (2001) moslimterroristen een wrede aanslag liet plegen op een toeristencomplex waar de vrije liefde werd beleden, liet hij zich ontvallen dat de islam zonder meer ‘de domste religie’ was. Klachten tegen Houellebecqs islamofobie werden destijds verworpen.

Theo van Gogh

‘Soumission’ zal allicht weer voor heel wat heisa zorgen in Parijs. De titel van de nu al omstreden dystopische roman van Houellebecq verwijst naar de onderwerping of totale overgave die de islam van de gelovige eist. Ook de Nederlandse cineast Theo van Gogh maakte in 2004 met dezelfde titel een controversiële kortfilm over de vrouwonvriendelijke onderwerping die de islam volgens hem en coscenariste Ayaan Hirsi Ali in zijn vaandel voert. Van Gogh bekocht zijn film ‘Onderwerping’, zoals geweten, met de dood.

Ayaan Hirsi Ali was coscenariste van 'Submission', de kortfilm van de vermoorde Theo van Gogh.
Ayaan Hirsi Ali was coscenariste van ‘Submission’, de kortfilm van de vermoorde Theo van Gogh.© BELGA

Houellebecq en zijn uitgever hopen vooral op een vliegende start voor ‘Soumission’ en drukten alvast 150.000 exemparen voor de eerste druk.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content