Nieuwe Pieter Aspe en Luc Deflo

Fred Braeckman overloopt de voorjaarsoogst van Vlaamse thrillers en vraagt zich af of de Knack Hercule Poirot-prijs 2013 al in dit lentepakket zit.

In het komende voorjaar verschijnen een tiental nieuwe Vlaamse thrillers. Naast bekende namen als Aspe en Deflo noteerden we ook een paar debuten, zoals dat van Luc Boonen.

Het is alvast uitkijken naar ‘Uit de hoogte’ van Luc Boonen. Bij een ongeval verliest Walter zijn vrouw en twee kinderen. Hij wil koste wat het kost de dader, die vluchtmisdrijf pleegde, opsporen. En hij vermoedt dat hij in de buurt woont. Verborgen in een boom observeert Walter het leven van de bewoners. (Manteau)

‘Als alles duister wordt’ is het thrillerdebuut van Hilde Vandermeeren. Ze heeft al heel wat bekroonde jeugd- en kinderboeken op het palmares en werd vertaald in het Deens, Duits en Koreaans. Claire lijdt na een ongeval aan gezichtsblindheid. Ze heeft de vermoedelijke dader van een moord gezien, maar haar getuigenis is nauwelijks betrouwbaar. (Uitg. Q)

De winnaar van de Poirotprijs 2011, Rudy Soetewey, staat bekend om goed gecomponeerde spannende boeken. Met ‘2017’ (Kramat) gaat hij de politieke toer op. De VEP heeft de absolute meerderheid in Vlaanderen. Noord en Zuid beschuldigen elkaar in een land waar de index is afgeschaft, de ziekteverzekering is geprivatiseerd, de laatste autoassemblagefabriek de poort heeft gesloten. De eerste echte Vlaamse sociale thriller? Nog bij Kramat vervolgt Gaston van Camp zijn ‘Romeinse’ reeks met ‘Moord in Pompei’. In 62 werd de stad geteisterd door een aardbeving. Maar is Felicula een van de slachtoffers of werd ze vermoord?

Een paar usual suspects bij Manteau. Pieter Aspe – hij wordt 60 dit jaar – ging vorig jaar cruisen op de Middellandse Zee en vond er inspiratie voor ‘Het laatste bevel’. Toni Coppers brengt een nieuwe aflevering van de Liese Meerhout-reeks en gebruikt in ‘Zwerfvuil’ Antwerpen als achtergrond. Stan Lauryssens heeft de smaak te pakken van een reeks rond verdwijningen en belooft spetters met ‘Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend’. Ook over de verdwijning van een meisje gaat het in ‘Genadeloos’, de nieuwe thriller van Deflo. En Guido Eekhaut belooft een internationale politieke thriller met ‘Aliettes gevoel voor wraak’. Achtergrond: een extreemrechtse politicus die premier van het Verenigd Koninkrijk wil worden, de economische crisis, de Duitse massamoord in een Frans dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De jury van de Knack Hercule Poirot-prijs weet alvast wat gedaan. Zit de winnaar 2013 al in dit lentepakket?

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content