Nieuwe Isabel Allende al onmiddellijk op tweede plaats in hitparade best verkochte romans

Isabel Allende © Redux/Reporters

‘De Japanse minnaar’, de nieuwe roman van Isabel Allende, prijkt in de nieuwste wekelijkse top 10 van best verkochte fictieboeken in Vlaanderen op de tweede plaats na de ongenaakbare Paula Hawkins.

Er wordt vaak nogal meesmuilend gedaan over de literaire verdiensten van Isabel Allende’s romans, maar dat zal haar lezers en lezeressen blijkbaar worst wezen. ‘De Japanse minnaar’, die pas in vertaling is verschenen bij Wereldbibliotheek, prijkt al direct op de tweede stek in de top 10 van best verkochte romans in de Vlaamse boekhandel van afgelopen week.

Nieuwe Isabel Allende al onmiddellijk op tweede plaats in hitparade best verkochte romans
© GF

Op de sociale media wordt door de fans trouwens hoog opgegeven van ‘De Japanse minnaar’ die volgens deze reacties opnieuw de beste Allende van in haar beginjaren zou tonen. De synopsis van het verhaal (zie hier beneden) vertoont alle ingrediënten van het Allende-universum: a sweeping story – deze keer met WO II als achtergrond – en natuurlijk veel liefde, hartsgeheimen en bouleverserende ontwikkelingen tout court.

Alma’s geheim

Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans-Japans echtpaar. De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog – Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner – brengt hen bij elkaar.

Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt uiteindelijk met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim. Het is de kleinzoon van Alma die een en ander tijdens zijn bezoeken aan de bejaarde Alma geleidelijk aan ontrafelt.

Exit Griet Op De Beeck

In de top 10 leidt ‘Het meisje in de trein’, het thrillerdebuut van Paula Hawkins, nog altijd de dans terwijl Ish Ait Hamou met ‘Cecile’ op plaats 5 goed standhoudt. Griet Op De Beeck is met haar beide romans voor het eerst sinds maanden uit de top 10 van best verkochte romans weggegleden. Bavo Claes blijft met ‘Vijftig’ – en een 8ste stek – eveneens prima verkopen.

Frank Hellemans

Partner Content