Nieuwe Dimitri Verhulst vanaf morgen ‘gratis’ in alle boekhandels

Dimitri Verhulst. © BELGAIMAGE

Helemaal gratis krijg je ‘De zomer hou je ook niet tegen’, het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst, niet: bij een minimumaankoop van 12,50 euro aan boeken wel te verstaan.

Mede onder impuls van de Taalunie stappen de Vlaamse boekensector en boekhandels voor de tweede keer mee in de Nederlandse Boekenweek die morgen begint en tot en met zondag 15 maart loopt. Bedoeling van deze actie is om het (literaire) boek in al zijn vormen te promoten en de auteur ervan op een podium te brengen. Al 80 jaar hoort daar een Boekenweekgeschenk van een prominente Nederlandstalige schrijver bij, een gelegenheidsboekwerkje dat gratis bij een minimumaankoop van 12,50 euro aan boeken wordt cadeau gedaan.

Novelle op 723.000 exemplaren

Nieuwe Dimitri Verhulst vanaf morgen 'gratis' in alle boekhandels
© GF

Dit jaar viel Dimitri Verhulst dus de eer te beurt om op 723.000 exemplaren te worden verspreid. Iets meer dan 40.000 exemparen van ‘De zomer hou je ook niet tegen’ zijn voor de Vlaamse boekhandelaars en kopers bestemd. De novelle zelf wordt pas enkele maanden later als een echt boek(je) verkocht. Wie Verhulst-fan is, kan zich dus maar beter vanaf morgen naar de boekhandel reppen en een aankoop doen van minstens 12,50 euro want op is op.

Instellingskind

Je krijgt er dan trouwens niet alleen Verhulsts nieuwste pennenvrucht bovenop maar ook een gratis reserveringsbon voor The Pursuit of Happiness, een literair totaalspektakel met Verhulst zelf, Tommy Wieringa (die verleden jaar het Boekenweekgeschenk schreef) en Ilja Leonard Pfeijffer. Vanaf 15 maart toert het trio door Vlaanderen.

Verhulsts Boekeneweekgeschenk werd ondertussen in Nederland door de critici al bijzonder lovend ontvangen als vintage Verhulst: met een authentieke stem en in een nu eens gezocht en dan weer sappig taaleigen weet het tragikomische hoofdpersonage, die de gehandicapte, bijna 16-jarige Sonny naar Frankrijk meetroont, de lezer te doen lachen én te ontroeren. Zoals steeds put Verhulst uit zijn tienerjeugd als instellingskind en (zeer jonge) vader.

Frank Hellemans

Partner Content