Nieuwe Dimitri Verhulst best verkochte Vlaamse roman van afgelopen week

Dimitri Verhulst © Belga

In de wekelijkse ranking van best verkochte fictie in de Vlaamse boekhandels van afgelopen week prijkt Dimitri Verhulst met zijn Bijbelse ‘Bloedboek’ helemaal bovenaan.

Een week na verschijnen komt het controversiële ‘Bloedboek’ van Dimitri Verhulst al onmiddellijk binnen op plaats 2 van de wekelijkse top 10 van best verkochte fictie in de Vlaamse boekenwinkels. Alleen ‘Het meisje op de trein’ van Paula Hawking moet Verhulst laten voorgaan maar David Lagercrantz (‘Wat ons niet zal doden’) en de eeuwige E.L. ‘Mr.Grey’ James steekt hij de loef af.

Drie hitparades

Nieuwe Dimitri Verhulst best verkochte Vlaamse roman van afgelopen week
© /

Wekelijks maken Boek.be samen met GfK Belgium drie rangschikkingen van de Vlaamse boekhandelverkoop voor Knack.be: één voor de best verkochte fictie (dus internationaal én Nederlandstalig samen), één voor de spannende boeken (zeg maar thrillers) en één voor de literaire non-fictie (dus zonder kook- of kleurboeken).

In de top 10 van best verkochte fictie in de week van 2 tot en met 8 november – de meest recente rangschikking – is Verhulst dus best verkochte Nederlandstalige romanschrijver. Verder staat Saskia De Coster (‘Wat alleen wij horen’), net na ‘Mr. Grey’, op plaats 6 en Stefan Brijs (‘Maan en zon’) op plaats 10, net na wijlen Henning Mankell (‘Zweedse laarzen’).

Pieter Aspe (‘Het oor van Malchus’) is niet van de eerste plaats weg te slaan uit de hitparade van best verkochte spannende boeken. Hetzelfde is het geval met Chris De Stoop die met ‘Dit is mijn hof’ nu al enkele weken plaats 1 bezet van de literaire non-fictie.

Geen Verhulst op de Boekenbeurs

Daarmee blijkt de smaak van de lezer in de boekhandel toch enigszins af te wijken van die van de Boekenbeursbezoeker afgelopen veertiendaagse. Op de Beurs waren het Pieter Aspe en Ish Ait Hamou die de meeste romans verkochten.

De nieuwe Verhulst was sowieso niet op de Boekenbeurs te krijgen omdat hij niet tijdig vóór de Boekenbeurs was gepubliceerd: alleen boeken die minstens twee weken voor de opening verschijnen, mogen er verkocht worden.Verhulst gaf in een interview met Knack.be trouwens te kennen dat hij bewust de boekhandelaars liever dan de organisator van de Beurs daarmee een graantje hoopte te laten meepikken van zijn verkoopssucces. In dat opzet is hij alleszins geslaagd, zo blijkt nu.

Frank Hellemans

Partner Content