Nieuwe Aspe, Deflo en Mendes op komst

Drie Vlamingen komen in oktober (Boekenbeursmaand!) met nieuwe misdaadromans: Luc Deflo, Pieter Aspe en Bob Mendes.

Naast het nieuw werk van deze drie Vlaamse koningen van het thrillergenre, is het in oktober ook uitkijken naar recent werk van James Ellroy en James Lee Burke. Een overzicht.

Luc Deflo, Prooi, Manteau/Standaard, 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2567-4

Op een avond komt Inge van een personeelsfeestje in Brussel. In het metrostation lijkt er maar geen stel af te komen en ze aarzelt om een taxi te nemen. Als op het verlaten perron een jonge allochtoon haar arrogant aanstaart, geraakt ze in paniek en ziet dat over de bewakingscamera een vuilniszak hangt. Toeval? Twee thrillers per jaar schrijft Luc Deflo de jongste tijd. Sinds zijn debuut in 1999 is ‘Prooi’ zijn zeventiende misdaadroman. In al die tijd heeft hij met degelijk werk een trouw en talrijk lezerspubliek opgebouwd.

Bob Mendes, Scherprechter, Manteau/Standaard, 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2565-0

Bob Mendes, intussen 82, kreeg twee keer de Gouden Strop. Niet echt gewoon voor een Vlaming. De gewezen accountant voelt zich op zijn best als hij faction schrijft, een mix van fictie en feiten. ‘Scherprechter’ gaat over de toestanden bij de Belgische justitie. Zowel over de ‘guerrre des juges’ als over de onveiligheid van de gerechtsgebouwen. Sam Keizer moet onderzoeken wie een Antwerpse rechter met de dood bedreigt. En waarom.

Pieter Aspe, Erewoord, Manteau/Standaard, 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2484-4

Pierre Aspeslag alias Pieter Aspe was net als Bob Mendes een late roeping als schrijver. De Bruggeling debuteerde met krimi’s toen hij begin veertig was, Mendes was bijna zestig. Aan productiviteit hebben beiden geen gebrek. ‘Erewoord’ begint als een echte klassieke Aspe met een dode. Zou Céline, die dood op haar sofa wordt aangetroffen, zelfmoord hebben gepleegd? Of is het moord? Bij Céline worden sporen van extract van de venijnboom, de taxus baccata, aangetroffen. Politieduvel Van In ontdekt nog veel meer.

James Lee Burke, Regengoden, Verbum, 17,95 euro, ISBN 978-94-610-9001-0

James Burke werd ooit genomineerd voor een Pulitzer-prijs en kreeg een paar Edgar Awards. Sommigen noemen hem een nieuwe Faulkner, anderen vinden zijn werk maar niets. In veel boeken staan de bayou van Louisiana en Vietnamveteraan Robicheaux centraal of Texas Ranger Bob Holland. In ‘Regengoden’ is de hoofdfiguur gewezen Korea-krijgsgevangene Hack Holland, sheriff in een Texaans stadje. Drugssmokkel, illegale prostituees en een sociopathische moordenaar vormen de achtergrond van een indrukwekkend geschreven thriller die aan McCarthy’s ‘No Country for Old Men’ doet denken.

James Ellroy, De vloek van Hilliker, De Arbeiderspers, 19,90 euro, ISBN 978-90-450-3781-3

Geen thriller, maar toch zeker niet te missen voor de James Ellroy aficionado. En die weet natuurlijk dat Jean Hilliker de moeder was van Ellroy. Ze werd vermoord toen hij een jongen van tien was en de zaak werd voor hem een obsessie. In ‘De vloek van Hilliker’, een soort zwarte autobiografie, heeft hij het vooral over zijn houding jegens vrouwen en hun grote aantrekkingskracht. En nu hij ruim zestig is, blijkt hij de liefde van zijn leven te hebben gevonden.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content