Nieuw poëziefestival ‘Rotspaleis’ in Antwerps Sportpaleis organiseert extra avond op 21 maart

© Vrij naar René Magritte: affiche van het nieuwe poëziefestival 'Rotspaleis'

Met ‘Rotspaleis’ wil initiatiefnemer Geert Briers het publiek doen watertanden van alle mogelijke en vooral onmogelijke maar wonderlijke facetten van de dichtkunst. Een schot in de roos, zo blijkt, want de openingsavond op vrijdag 20 maart is al uitverkocht. Voor zaterdag 21 maart zijn er nog wel tickets.

Je kan er genieten van een aromatische gedichtmassage met Ter Zake-ankervrouw Kathleen Cools die gedichten in je oor fluistert of van een speciaal gastoptreden met psychiater Dirk ‘Doctor Love’ De Wachter. Je kan je laten meedrijven in een imaginaire reis naar het land Broosistan waar elke poort nieuwe perspectieven opent. En er is natuurlijk heel wat poëzie te beluisteren van dichters in the flesh, zoals Dichter des Vaderlands Charles Ducal, enfant terrible Didi de Paris, nieuwe ontdekking Maud Vanhauwaert, good old Peter Holvoet-Hanssen, de Antwerpse stadsdichter Stijn Vranken of romanschrijfster Diane Broekhoven die voor het eerst gedichten brengt.

Sportpaleis – p = Rotspaleis

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat er 18 dichters op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart optreden, een mix van gevestigde en nieuwe talenten uit Vlaanderen, Nederland en Wallonië, valt te verwachten tijdens een poëzie-optreden. Maar iniatiefnemer Geert Briers, vroeger stuwende kracht bij Boek.be voor de organisatie van de jaarlijkse Boekenbeurs en nu marketingmanager bij Ballon Media, wil vooral de bezoeker van ‘Rotspaleis’ – een anagram van Sportpaleis (- p) – in een wonderlijke, multimediale wereld onderdompelen aan de hand van het dichterlijke woord.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik wil de Rubikskubus van de dichtkunst een aparte draai meegeven met dit nieuwe festival”, aldus Briers die als dichter trouwens ook zelf zal optreden. “Ik vond het heel bijzonder om in de grootste evenementenhal van Vlaanderen zoiets intiems en kleinschaligs als een poëzie-avond te doen plaats vinden.” Daarom ging hij op zoek naar zoveel mogelijke aparte ingangen om het dichterlijke woord tot zijn recht te laten brengen.

Amélie Poulain

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Briers wou er immers zeker geen Cirque du Soleil van maken met dichters die zich aan een trapeze uitputten om toch maar iets spectaculairs te doen: “Ik hou meer van de subtiele verbeelding van de Amélie Poulain-film, zeg maar. Via een filmische, imaginaire beleving én de naar voor gebrachte poëzie moet de bezoeker meegezogen worden in een wonderlijke wereld.” Daarom dat Briers alle mogelijke media inzet om tot die aparte totaalbeleving te komen: van de regiekunsten van Adil El Arbi tot het muzikaal talent van gastheer Rick De Leeuw, Dez Mona of Tom Pintens.

Mystery guests

Het zal dus zeker geen Nacht van de Poëzie worden waar dichters in een marathon het podium komen bezetten. Nee, Briers belooft de bezoeker een strak geregisseerde voorstelling die een tweetal uur duurt met heel wat extra’s. Over de mystery guests moet hij nog zwijgen maar dat ze iets te maken hebben met het Sportpaleis laten vollopen én met poëzie wil hij al wel kwijt.

In het verleden steunde Knack de Nachten van de Poëzie en liet het voor de vijfde keer onder de egide van Guido Lauwaert en Michaël Vandebril de Gentse Vooruit in april 2011 vollopen. Patrick Betrains, marketing manager van Knack, is blij dat Knack als mediapartner met dit initiatief zijn groot hart voor de dichtkunst nog eens kan tonen. Nog eens want naar aanleiding van de Herman De Coninck-prijs in januari 2015 bracht Knack al poëzie letterlijk op straat met stoepgedichten. Deze keer wil hij de mensen op zaterdag 21 maart naar het Sportpaleis lokken. Betrains: “Poëzie is levensnoodzakelijk toch. Wat is er verrijkender dan met een paar welgekozen verzen en in enkele ogenblikken zo veel te kunnen zeggen of horen?”

De openingsavond op vrijdag 20 maart is al uitverkocht maar voor zaterdag 21 maart, Wereldpoëziedag trouwens, zijn er hier nog tickets van 24 of 29 euro te verkrijgen.

Frank Hellemans

Partner Content