Nieuw literair tijdschrift Das Magazin wil op eigen benen staan

Vandaag in het boekenjournaal: Das Magazin gaat zichzelf verkopen; Nick Davies heeft onthullend Murdoch-boek klaarliggen en Damme stelt oudste Uilenspiegelfragementen tentoon.

Nieuw literair tijdschrift Das Magazin financiert zichzelf

De Nederlandse uitgeverij Babel & Voss lapt de onheilsberichten over de financiële leefbaarheid van literaire tijdschriften aan hun laars en zet een nieuw blad op poten: Das Magazin.

Initiatiefnemers zijn Toine Donck, recensenst bij Literaturfest en medewerker bij boekhandel Athenaeum, en Daniël van der Meer, interviewer voor de Groene Amsterdammer en redacteur van Babel en Voss Uitgevers. Het creatief bureau Studio Vruchtvlees moet vier maal per jaar zorgen voor een ‘verzorgd en opvallend voorkomen’.

Om te overleven rekent het blad op donaties via de crowdfundingsite voordekunst. Daarmee tonen de makers de ambitie zichzelf bedruipend te zijn. ‘Het kabinet en de crisis kunnen ons wat, wij verkopen ons tijdschrift zelf wel’, klinkt het. Het magazine zal uitsluitend via de website verkrijgbaar zijn.

Het nulnummer heeft als weinig hoopvol thema ‘De Mislukking’. Het wordt op 250 exemplaren gedrukt en zal vanaf 1 september 2011 uitkomen. Het publiek mag ‘ijzersterke verhalen’ verwachten en ‘verrassende namen’ als Massih Hutak, Gert Boel, Jan Jaap van der Wal, Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen en Daan Heerma van Voss.

Warmlopen kan nu al via dit filmpje.

Zie ook: De Papieren Man; De Contrabas

Brits journalist Nick Davies belooft onthullend News Corp boek

Nick Davies, journalist bij de toonaangevende Britse krant The Guardian, gaat een boek schrijven over het afluisterschandaal bij de krant The News of the World. ‘Hack attack: how the truth caught up with the world’s most powerful man’ wordt eind 2012 verwacht. In de Verenigde Staten verwierf Faber&Faber de uitgeefrechten, in het Verenigd Koninkrijk geeft Chatto & Windus, een dochteronderneming van Random House, het boek uit.

In 2009 schreef Nick Davies al de wereldwijde bestseller ‘Gebakken Lucht’ (Flat Earth News) waarin hij op confronterende wijze de gevolgen aantoont van de vergaande commercialisering van de media.

Davies hing de kat de bel aan toen hij aantoonde dat het afluisteren van de voicemails van beroemdheden door de journalist van The News of the World in 2005 geen alleenstaand feit was. Als hij in 2009 het nieuws de wereld instuurt dat Murdoch 1 miljoen pond over had om de slachtoffers van de afluisterpraktijken de mond te snoeren, begint het News Corp imperium van Murdoch zijn eerste barsten te vertonen. Vervolgens onthult de Britse journalist dat ook in de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler ingebroken werd.

Hoe dit alles past in het plaatje van de macht die Rupert Murdoch heeft over de overheid en de machtselite in het Verenigd Koninkrijk belooft Davies duidelijk te maken in zijn nieuwe boek.

Zie ook: De Standaard

Oudste fragmenten Tijl Uilenspiegel tentoongesteld Vanaf vrijdag 29 juli tot 6 november loopt in het Uilenspiegelmuseum te Damme de internationale tentoonstelling ‘unFASSbar – Niet te vatten! – Uilenspiegel 500 jaar actueel’. Een bijzondere reden voor een bezoek zijn de zestien bewaarde bladen van de eerste druk van ‘Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel’ die er voor de eerste keer sinds vijf eeuwen worden geëxposeerd.

De verhalen van Uilenspiegel dateren van ongeveer tien jaar vroeger, maar het is wachten tot tot 1510 of 1511 eer Johannes Grüninger ‘Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel’ drukt en op de boekenbeurs in Frankfurt en Leipzig aanbiedt. Het wordt een succes. Een Nederlandse vertaling verschijnt tussen 1525 en 1547 in Antwerpen.

De link met Damme komt er met het verschijnen in 1867 van het boek ‘La Légende et les aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays des Flandres’ van Charles De Coster. Het is in deze versie dat Uilenspiegel in Damme wordt geboren.

Zie ook: De Standaard

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content