Nederlandse katholieke literator Michel van der Plas overleden

Gisteren stierf Michel van der Plas op 85-jarige leeftijd. Hij was een van de voormannen van de katholieke literaire traditie in de Nederlandstalige literatuur.

Van der Plas is in Vlaanderen vooral bekend voor zijn vlot leesbare biografie over ‘Mijnheer’ Guido Gezelle die tot vandaag wordt herdrukt. Hij was ook gelegenheidstekstschrijver voor Nederlandse cabaretiers, zoals Wim Sonneveld.

Guido Gezelle zal het allicht niet voor mogelijk hebben gehouden maar het was een katholieke Nederlander die met ‘Mijnheer Gezelle: biografie van een priester-dichter’ (1990, Lannoo) in 1991 bijna de AKO Literatuurprijs won. Van der Plas – zijn echte naam was Bernardus Brinkel – was dan ook een overtuigde katholiek die uitermate vertrouwd was met het katholieke erfgoed van Gezelle.

Van der Plas was meer dan 40 jaar beroepsjournalist bij het Nederlandse weekblad Elsevier. Hij was bevriend met Godfried Bomans en Anton van Duinkerken over wie hij allebei een biografie schreef in een vlotte, journalistieke stijl. Ook zijn levensverhaal over Joseph Alberdink Thijm, de katholieke voorman van de Nederlandse 19e-eeuwse literatuur én vader van het enfant terrible Lodewijk Van Deyssel, mag er zijn.

Vanuit die katholieke inside kennis schreef hij voor Nederlandse cabaretiers ook licht ironische teksten over zijn rooms-katholieke biotoop en haar rituelen. Bekendst is allicht ‘Frater Venantius’ dat Willem Sonneveld met groot succes op de bühne bracht.

Hij was eveneens een niet onverdienstelijk dichter.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content