Nederlanders van de Vendel en van der Linden winnen Woutertje Pieterse Prijs

© GF

De Nederlandse auteur Edward van de Vendel en de illustrator Martijn van der Linden hebben de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gewonnen met het boek ‘Stem op de Okapi’.

De onderscheiding voor beste Nederlandstalige jeugdboek werd op Tweede Pinksterdag uitgereikt in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

In ‘Stem op de Okapi’ vertellen Van de Vendel en Van der Linden heel wat over hun lievelingsdier, de okapi. Volgens de jury heeft het duo met hun benadering van de okapi “de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet”. “Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is”, zo klinkt het. Volgens de jury hebben ze de okapi benaderd als kunstenaars. Ze hebben het dier “op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes”.

Er waren in totaal zes boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Ook het boek ‘De Hemel’ van de Belgen Bart Moeyaert en Gerda Dendooven behoorde tot de kanshebbers.

De uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs moest normaal gezien al een maand eerder plaatsvinden. Maar vanwege het overlijden van radio- en televisiemaker Wim Brands, die de voorzitter van de jury was, werd beslist om de plechtigheid uit te stellen tot pinkstermaandag. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content