Nederland trapt Jaar van het Boek af

© GF

Gisterennamiddag werd in Nederland het startschot gegeven voor het Jaar van het Boek, een grootschalige promocampagne van alles en iedereen die in Nederland van en voor het boekenvak leeft. Vlaanderen mikt op het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in het najaar.

De Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker verklaarde gisterennamiddag in Amstelveen het Nederlandse Jaar van het Boek 2016 plechtig voor geopend. De Nederlandse overheid pompt ongeveer 1 miljoen euro in allerlei activiteiten die de zichtbaarheid en het belang van een literaire boekcultuur moeten onderstrepen.

Belangrijkste boek van Nederland

De meest in het oog springende activiteit is allicht de Verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland die vanaf april 2016 begint te lopen. Op tv zal de ook in Vlaanderen populaire tv-show ‘De wereld draait door’ er aandacht aan schenken en ook heel wat kranten zetten hun schouders onder dit initiatief.

Alle activiteiten om het boek meer onder de aandacht te brengen van het grote publiek worden gebundeld op een speciale website. In feburari is er zo bijvoorbeeld een benefietvoorstelling in de Amsterdamse Stadsschouwburg om boeken te doneren die vluchtelingen en asielzoekers kunnen helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Airport Library

Op de luchthaven Schiphol komt er in het voorjaar een nieuwe versie van de Airport Library en de verkiezing van Belangrijkste Boek van Nederland trekt daarna alle registers open.

Gastland op Frankfurter Buchmesse

Culminatiepunt is de aanwezigheid van Nederland – én Vlaanderen – als gezamenlijk gastland op de Frankfurter Buchmesse in oktober 2016. Het Vlaamse boekenbeleid richt al zijn pijlen op deze prestigieuze boekenbeurs terwijl Nederland blijkbaar ook investeert in een hele aanloopfase.

Partner Content