Nederbelgische Joke van Leeuwen eerste dichter der Nederlanden

Joke van Leeuwen © Belga

De 62-jarige auteur Joke van Leeuwen wordt de eerste dichter die de actualiteit in Nederland én Vlaanderen via gelegenheidspoëzie zal omspelen.

Een dichter des vaderlands hadden we al met Charles Ducal. In Nederland bestond die functie reeds langer en wordt ze nu bekleed door Anne Vegter. Maar een dichter die zowel de poëtische honneurs in Nederland én Vlaanderen waarneemt, is nieuw. Het Algemeen-Nederlands Verbond, een vereniging die opkomt voor de culturele toenadering tussen Vlaanderen en Nederland, maakte afgelopen weekend bekend dat de 62-jarige Joke van Leeuwen de eerste dichter der Nederlanden wordt.

Koninkrijk der Nederlanden

Een en ander kadert natuurlijk in de Week van de Poëzie die momenteel – en nog tot en met woensdag 4 februari – aan de gang is. Maar dat Van Leeuwen uitgerekend dit jaar tot dichter der Nederlanden wordt uitgeroepen, heeft vooral te maken met de 200-jarige herdenking van het Koninkrijk der Nederlanden dat tussen 1815 en 1830 Nederland én België, zoals bekend, kortstondig in een gezamenlijk land onder Willem I bij elkaar bracht.

Ideale Nederbelg

Van Leeuwen is de ideale Nederbelg omdat ze als Nederlandse vanaf haar dertiende in Brussel en nu in Antwerpen woont. Ze liep als tiener school in Brussel en kwam later opnieuw naar Antwerpen waar ze in 2008 en 2009 stadsdichter was. In 2013 kreeg ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs voor ‘Feest van het begin’, een historische roman die zich in de nasleep van de Franse Revolutie afspeelt.

Van Leeuwen is ook bekend voor haar tegendraadse en speelse poëzie. Ze heeft een speciaal zintuig voor talige bijzonderheden en schreef met ‘Waarom een buitenboordmotor eenzaam is’ (2004) een knappe, ludieke geschiedenis van het Nederlands voor jong en oud. Van Leeuwen is trouwens, zoals Charlotte Mutsaers, een dubbeltalent die zowel schrijft als tekent.

Reclame voor het Nederlands

Wie Van Leeuwen bovendien bezig hoort – ze is immers eveneens een uitstekende performer – beseft onmiddellijk wat voor een kneedbaar, ongemeen rijk instrument taal wel is Er is niet vlug een Nederlandstalige auteur te vinden die op een dergelijke aanstekelijke wijze reclame voor het Nederlands kan maken.

Frank Hellemans

Partner Content