Modernistische dichter Albert Bontridder op 94-jarige leeftijd overleden

Albert Bontridder (1921-2015). © Letterenhuis Antwerpen

Dichter-architect Albert Bontridder kwam gisteren op 94-jarige leeftijd te overlijden. De laatste van de zogenaamde Vlaamse Vijftigers publiceerde drie jaar geleden nog ‘Wonen in de vloed’, zijn literair testament.

Albert Bontridder overleed op zondagnamiddag en werd 94. Hij zal niet alleen bekend blijven als architect maar ook als modernistische dichter die als vriend van literatuurcriticus Jan Walravens nog tot de redactie van ‘Tijd en Mens’ behoorde, een blad dat de naoorlogse moderne Vlaamse literatuur voor een belangrijk deel mee gestalte gaf.

Ouderdomsdeken

Bontridder was samen met de nu 95-jarige Hubert Van Herreweghen de ouderdomsdeken van de Vlaamse poëzie. En zoals Van Herreweghen bleef hij tot het laatst gedichten schrijven. Op Facebook noteert journaliste Hilde Sabbe dat Bontridders zoon haar vertelde dat hij in de maanden voor zijn dood gisterennamiddag nog dertig gedichten zou hebben geschreven.

Huis voor Claus

Modernistische dichter Albert Bontridder op 94-jarige leeftijd overleden

Bontridder was afkomstig van het Brusselse waar hij als scholier al Jan Walravens tegen het lijf liep. Walravens zou als literatuurcriticus de spil worden van de redactie van het modernistische tijdschrift ‘Tijd en Mens’ in de jaren 1950 waar ook Louis Paul Boon en Hugo Claus deel van uit maakten. Hij zou voor Claus de plannen voor een nieuw huis uittekenen dat echter nooit werd gebouwd. Bontridders zelf ontworpen huis in Beigem staat ondertussen wel op de monumentenlijst.

Oorspronkelijk dichtte Bontridder in het Frans maar Walravens overtuigde hem om in het Nederlands te publiceren. In 1951 verscheen zijn eerste bundel ‘Hoog water’. Meer dan zestig jaar later verscheen bij Poëziecentrum ‘Wonen in de vloed’ (2012), zijn tiende bundel – zijn ‘Verzameld werk (1942-1972)’ uit 1973 in een bundel meegerekend – en in zekere zin een summa van zijn levenswerk.

Heldere ruimtelijke zegging

Hij verweeft er zijn architecturale met zijn poëtische, ruimtelijke interesses in die typische heldere zegging van hem die ook vandaag nog als een huis staat. In 2012 trad hij op tijdens het Mind the Book-festival. Ex-Knack-medewerker Tom Van Imschoot brak nog een lans voor Bontridders tijdloze poëzie, en ook de Brusselse dichter Frank de Crits schreef in 2011 voor de boekensite een opgemerkte hommage toen Bontridder 90 werd.

Er zouden plannen zijn om zijn verzameld dichtwerk uit te brengen. Bontridders aparte poëzie verdient dat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content