Misdaad in januari

Vier (4!) keer een nieuwe (oude) thriller van Harlan Coben op komst en het beste van de rest.

Zowat alle thrillers van de Amerikaanse topauteur Harlan Coben zijn in het Nederlands vertaald, op vier na. Maar die komen van de maand uit. Het gaat om de debuutromans met Myron Bolitar in de hoofdrol. De eerste, ‘Deal Breaker’, dateert van 1995. De andere van de twee volgende jaren. Daarmee zullen fans van Coben nu eindelijk weten hoe de humoristische, gevatte, diepmenselijke en ietwat neurotische Bolitar evolueerde van sportmakelaar tot brokkenlijmer en privédetective. Hoewel het eerste kwartet gaat over sporten als tennis, basketbal of golf, houdt Coben zelf niet veel van sport. Wel vraagt hij zich met veel kennis van zaken af waarom clubs fanatieke supporters hebben en topsporters meteen helden zijn. Lees in chronologische volgorde: ‘Vals spel’, ‘Tegenwerking’ ‘Vermist’ en ‘Ontwricht’. Voor diehards: midden maart verschijnt in de Verenigde Staten de tiende Bolitar ‘Live Wire’.

In de gymzaal van een school in een voorstad van Kopenhagen hangen vijf afschuwelijk verminkte lijken. Ze worden ontdekt door een jongen en een meisje die heel vroeg op school waren. Inspecteur Konrad Simonsen leidt het onderzoek en krijgt van de Deense premier onbeperkte volmachten en middelen. Het onderzoek loopt dood tot de daders zichzelf bekend maken via het internet. De vijf vermoorde mannen waren allen pedofielen. Ze zijn omgebracht als straf voor hun misdaden. En er zullen nog meer executies volgen. Nogal wat Denen kunnen sympathie opbrengen voor het groepje dat het recht in eigen hand nam. ‘Misbruik’ van het Deense duo Lotte & Søren Hammer is het eerste deel van een reeks met Simonsen. Er komen vertalingen in het Engels, Russisch, Spaans, Duits. Deel twee, ‘Wraak’, verschijnt al in de lente. ‘Verraad’ komt volgend jaar uit.

Ook in haar jongste misdaadroman ‘Ex’ slaagt de Australisch- Schotse Helen Fitzgerald erin de meest absurde situaties nog een lik geloofwaardigheid mee te geven. En meteen somberheid te combineren met speelsheid. Catriona Marsden krijgt de slappe lach als ze in het mortuarium haar vermoorde ex-vriend moet identificeren. Ze belandt meteen in de gevangenis, verdacht van moord op drie gewezen vriendjes. Het leven van Cat fascineert een aantal mensen en er wordt zelfs al snel een biografie over haar geschreven. Maar in het manuscript herkent ze zichzelf niet, ze vindt dat haar woorden verdraaid zijn en gaat zelf onderzoeken wat met haar is gebeurd. Net als in haar vorige thrillers – ‘Kleine Meisjes’, ‘Mijn laatste bekentenis’, ‘De duivelskamer’ – weet Fitzgerald te choqueren, te amuseren en zelfs te ontroeren.

Fred Braeckman

Harlan Coben, Vals spel, ISBN 978-90-225-5722-8; Tegenwerking, ISBN 978-90-225-5723-5; Vermist, ISBN 978-90-225-5721-1; Ontwricht, ISBN 978-90-225-5724-2. Uitg. De Boekerij, 15 euro elk.

Lotte & Søren Hammer, Misbruik, Bruna, 15 euro tot 1 april (daarna 19,95 euro), ISBN 978-90-229-9885-4

Helen Fitzgerald, Ex, Anthos, 18,95 euro, ISBN 978-90-414-1625-4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content