Mind The Book: tien om te zien

Het nieuwe internationale ‘festival voor de geest’ Mind The Book loopt van vrijdag 4 tot zondag 6 maart: tien highlights.

Ingrid Betancourt Vrijdag 4 maart 20u – Rode Zaal De Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt wordt door MO*-journalist Kristof Clerix geïnterviewd over haar meer dan zes jaren durende gevangschap bij de communistische FARC. Daarmee bijt zij de spits af van het evenement. Betancourt schreef haar relaas neer in ‘Zelfs aan de stilte komt een eind’.

Puur Literatuur Zaterdag 15u30 – Rode Zaal Met Herman Koch, Kristien Hemmerechts en Ingrid Vander Veken. Herman Koch kent u van het weergaloos grappige Nederlandse tv-programma Jiskefet, maar ook van zijn laatste succesroman ‘Zomerhuis met zwembad’. Kristien Hemmerechts is hoofddocente Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel en auteur en Ingrid Vander Veken hanteert de pen voor theater en televisie, boeken, columns en journalistiek. Moderator Frank Hellemans gaat met dit uitgelezen gezelschap in gesprek over literatuur die vragen stelt of oproept.

Conflict / Identiteit Zaterdag 15u30 – Blauwe Zaal Politicus en reportagemaker Luckas Vander Taelen, doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen Meryem Kanmaz en fotograaf Bruno Stevens hebben het over identiteit en conflict. Leidraad, en metafoor voor de plaats van moslims in de samenleving, is de moskee. Die zoekt in wisselende architecturale vormen, van de schuilmoskee over de heimweemoskee naar nieuwbouwmoskeeën, zijn plaats in het stadsbeeld. Joel De Ceulaer modereert en tempert het conflict.

Over papier en e-readers Zaterdag 15u30 – Rode Foyer Jason Epstein, Lynn Kaplanian en Tjeerd Bijman praten over het papieren boek. Epstein vond de Espresso Book Machine (jawel, een boek terwijl u wacht) uit: de reddingsboei van dat papieren boek? Na het gesprek met Bijman en Kaplanian praat Rik Van Cauwelaert na met Jason Epstein.

Poëzie Zaterdag 16u30 – Rode Zaal Met dichter Leonard Nolens, auteur en theaterregisseur Peter Verhelst en podiumbeest en poëet Maud Vanhauwaert zitten drie generaties dichters samen. Moderator Philip Hoorne leidt het gesprek naar hun nieuwste dichtbundels.

Literaire non-fictie Zaterdag 17u30 – Rode Zaal Drie journalisten die ook al eens een boek schreven of schrijven: Abdelkader Benali, Marjorie Blomme en Tom Naegels. Benali praat over Oost en West, Blomme en Naegels over armoede in hun eigen land, waarover ze het boek ‘Volk’ schreven. Moderator is Karl Van den Broeck.

Keynotelezingen van Fawzia Koofi en Robert Fisk Zaterdag 20u – Blauwe Zaal Fawzia Koofi , de eerste vrouwelijke vicevoorzitter van het Afghaanse parlement, voert onvermoeibaar campagne voor vrouwenrechten en onderwijs. In 2014 is ze kandidaat bij de Afghaanse presidentsverkiezingen. Journalist en schrijver Robert Fisk is een autoriteit over het Midden-Oosten. Ze noemen hem oorlogscorrespondent , hijzelf houdt het op misdaadverslaggever. Fisk ontmoette als een van de weinige journalisten meerdere malen Saddam Hoessein, Osama Bin Laden, Muammar Khaddafii, Jasser Arafat en Hosni Mubarak. Rudi Vranckx praat met hem na.

Literaire debuten Zondag 14u30 – Rode Zaal Moderator Tom Van Imschoot kijkt met (zelfverklaard) ‘halftijds keuterboer, kuikenkweker en kasseienbeuker’ Jan Vantoortelboom, theaterregisseur Raf Goosens en schrijver Peter Buwalda vooruit naar de toekomst in en van literatuurland.

Uitreiking en lezing CELT Prijs Zondag 16u30 – Rode Foyer De CELT Prijs, de prijs voor het beste artikel in een Vlaams cultureel en literair tijdschrift, wordt live uitgereikt en door een lezing van Jos Geysels (voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren) omkaderd. CELT staat voor Culturele en Literaire Tijdschriften.

Keynotelezing van Umberto Eco Zondag 18.30u – Blauwe Zaal Umberto Eco is vooral bekend om zijn romans, en dan zeker voor zijn verfilmde debuut ‘In de naam van de roos’. Maar Eco is ook academicus, filosoof, semioticus en essayist. Voor Mind The Book schreef en brengt hij de conference ‘Confessions of a young novelist’.

Simon Demeulemeester

Mind The Book: van vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart in De Singel in Antwerpen.
Meer info op: www.mindthebook.be.
Dagtickets kosten 5 euro, de keynotelezingen 10 euro.
Tickets zijn te bestellen via www.desingel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content