Michel Houellebecq stopt promotie van boek ‘Soumission’

Michel Houellebecq © REUTERS

Na de aanslag tegen Charlie Hebdo stopt de controversiële Franse auteur Michel Houellebecq met promotieoptredens voor zijn pasverschenen boek Soumission. Hij trek tijdelijk weg uit Parijs.

Dat heeft zijn agent, François Samuelson, gemeld.

“Hij is aangeslagen door de dood van zijn vriend Bernard Maris“. Maris, links econoom, aandeelhouder en columnist van Charlie Hebdo, had een boek over de vaak als rechts omschreven Houellebecq geschreven. Daarin had hij betoogd dat de schrijver een heldere analyse van het liberalisme leverde.

Een karikatuur van Houellebecq, die in zijn roman Soumission een toekomst beschrijft waarin Frankrijk door een moslimpartij wordt geregeerd, sierde de recentste omslag van Charlie Hebdo.

Sneeuw

Hij zal nu, volgens zijn agent, de sneeuw of het groen gaan opzoeken en tijdelijk zijn woning in Parijs verlaten. Hij geniet geen politiebescherming, aldus zijn agent.

De roman kreeg uiteenlopende kritieken, gaande van “subliem” tot “onverantwoordelijk”. Houellebecq krijgt geregeld het verwijt dat hij islamofobie aanwakkert en daardoor het Front National aan stemmen helpt.

Ongeveer al zijn vorige werken, te beginnen met Les Particules élémentaires (De elemenaire deeltjes) in 1998 werden controversieel bevonden, en dat is nu niet anders.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content