Mein Kampf verschijnt in het Albanees

Het boek van Adolf Hitler, “Mein Kampf”, wordt voor het eerst in het Albanees gepubliceerd door de lokale uitgeverij Belina H.

De uitgeverij riskeert echter wel gerechtelijke vervolging voor het aanzetten tot rassenhaat. Ermir Nika, een functionaris van het Albanese ministerie van Cultuur, meldde dat het boek in strijd is met de Albanese wetgeving, die aansporing tot rassenhaat bestraft. Voorts zou het boek ook de auteursrechten schenden, die de Duitse deelstaat Beieren erfde na de Tweede Wereldoorlog.

Bij de voorstelling van het boek legde de Albanese uitgever uit het werk te publiceren als “waarschuwing voor de toekomstige generaties, zodat dergelijke waanzin zich niet meer herhaalt”.

De vereniging van Joden in Albanië liet weten, een klacht in te willen dienen. De vereniging wil de publicatie verbieden, want het boek “schaadt de menselijke waardigheid”.

De Albanese versie van “Mein Kampf” ligt binnen enkele weken in de boekhandels. Eerder dit jaar maakte de Britse uitgever McGee al bekend Mein Kampf opgeknipt in verschillende delen op te markt te willen brengen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content