Meer dan 95 procent manuscripten op tijd geëvacueerd uit Timboektoe

© Prins Claus Fonds

Malinezen uit alle lagen van de bevolking hebben maandenlang meegewerkt aan de evacuatie van eeuwenoude manuscripten uit Timboektoe.

De geheime operatie die op 12 oktober met steun van het Prins Claus Fonds begon, is succesvol verlopen dankzij het onderling vertrouwen van alle betrokken partijen: de Malinese bevolking, de Malinese overheid, projectpartner SAVAMA DCI en internationale partners, zoals het Prins Claus Fonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting DOEN en private donateurs.

Christa Meindersma, directeur van het Prins Claus Fonds: “Op basis van vertrouwen in onze lokale partners durft het Fonds risico’s te nemen en voorop te lopen om cultureel erfgoed te redden. Toen militanten in januari openlijk dreigden de manuscripten te vernietigen, was de evacuatie al meer dan 3 maanden bezig.”

Wetenschappelijke bloeiperiode in de 10e eeuw

Honderden Malinezen hebben grote risico’s genomen om de manuscripten veilig te stellen. Het belang van deze manuscripten is de kennis die zij vertegenwoordigen. De manuscripten illustreren de wetenschappelijke bloei in Mali in een periode van vrij denken die teruggaat tot de 10de eeuw.

Toen was Timboektoe een Afrikaans centrum van handel en leren. De Malinezen zijn trots op deze fysieke overblijfselen van wetenschap en cultuur die ook vandaag de dag een sleutelrol spelen in hun leven.

Christa Meindersma: “De operatie heeft laten zien dat de manuscripten van grote betekenis zijn voor de Malinese bevolking. De manuscripten kunnen een verbindende rol spelen in het vredesproces en een positieve impuls geven aan duurzame ontwikkeling in Mali.”

De onzekere situatie in Mali vormt nog steeds een bedreiging voor de manuscripten. Om de manuscripten te behouden en zo snel mogelijk terug te kunnen brengen naar Timboektoe is een gezamenlijke inspanning nodig om de manuscripten te conserveren, catalogiseren en beschermen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content