Meer dan 200 afgeleide Star Wars-romans

Met het verschijnen van ‘Star Wars: Crucible’, een van de meer dan 200 Star Wars-romans, dijt het universum van Star Wars én LucasBooks uit tot kosmische proporties.

Het Expanded Universe of E.U., zo heet het verhalenuniversum rond de Star Wars dat zich buiten de zes bekende films afspeelt. Het is een universum met een omvang die elk voorstellingsvermogen tart en werkt volgens de onwrikbare wetmatigheden van LucasBooks, de uitgeverij van Star Wars-maker George Lucas en een onderdeel van zijn bedrijf Lucasfilms.

LucasBooks publiceert zowat alles wat een uitgeverij kan publiceren rond het universum van en de personages uit Star Wars – vaak in samenwerking met andere, bredere uitgeverijen. Het aanbod gaat van kleurboeken, over strips tot de ook bij kinderen van bij ons bijzonder populaire Lego Star Wars-encyclopedieën.

In die gigantische hoeveelheid aan Star Wars-lectuur, dat sinds 1976, nog voor de eerste film in de zalen liep, jaarlijks wordt aangevuld met 60 à 70 nieuwe titels, bevindt zich ook ergens een cluster van avonturenromans die vooral de ‘die hard’ fans doet watertanden en voor hen misschien zelfs belangrijker zijn geworden dan de bekende films. Ze mogen dan wel geen grootse literatuur zijn, ze gaven de voorbije 37 jaar de Galaxy Far, Far Away dimensies die de films in geen lichtjaren benaderen.

Krasse bejaarden

In totaal spannen de Star Wars-romans zich uit over 25.000 jaar en wordt er onder andere het ontstaan van de orde van de Jedi uit de doeken gedaan. In de laatste reeks boeken is er 40 jaar verstreken voor de personages en zijn Luke Skywalker, Leia Skywalker en Han Solo krasse bejaarden die er stilaan aan denken om de kans te laten aan een jongere generatie. Al is die sinds de dood van twee kinderen van Leia en Han ietwat uitgedund.

Het is bij dat punt dat de jongste roman uit het parallelle universum aanknoopt. Sciencefictionauteur Troy Denning is met ‘Crucible’ ondertussen al aan zijn dertiende Star Wars-roman toe – goed voor een derde van zijn oeuvre – en werd na eerdere boeken door fans verantwoordelijk gehouden voor een paar van de meest ingrijpende verhaalwendingen sinds het uit de kast komen van Darth Vader als de vader van Luke Skywalker – de dood van de kinderen van Leia en Han, bijvoorbeeld.

Maatwerk

In werkelijkheid voerde hij uit wat LucasBooks hem dicteerde. Alexandra Alter van de Wall Street Journal nam ter gelegenheid van het verschijnen van ‘Crucible’ een duik in wat zij zelf het parallelle universum van Star Wars noemt en ze groef een aantal opmerkelijke wetenswaardigheden op over de quasigoddelijke hand die het universum in naam van LucasBooks stuurt.

Zo blijken de auteurs – ondertussen al een veertigtal – een beperkte creatieve vrijheid te krijgen van LucasBooks, dat in naam van George Lucas en Lucasfilm de inhoudelijke teugels strak in handen houdt. “Zij voorzien de auteurs van gedetailleerde plotelementen. De auteurs moeten hun versie van het verhaal indienen ter controle en alles wat te ver afwijkt van wat Lucasfilm voor ogen had, krijgt rood licht en moet worden veranderd.”

Keeper of the Holocron

Om dat te verwezenlijken heeft LucasBooks drie redacteurs in dienst die de uitwerking van het verhaal op de voet volgen. “En een soort van grootmeester van het universum, Leland Chee – zijn officiële titel luidt ‘Keeper of the Holocron’ – die waakt over de continuïteit in alle Star Wars-verhalen. Hij moet er als het ware voor zorgen dat in elk verhaal de aliens het juiste aantal ogen en armen hebben.” Fans zitten volgens Alter immers op de loer om dat soort inconsistenties eruit te pikken en aan te klagen.

“De ‘Keeper of the Holocron’ heeft daartoe een databank samengesteld met 17.000 personages en elk sterrenstelsel uit de Galaxy.” Toen Denning aan ‘Star by Star’ begon, zijn eerste opdracht voor LucasBooks, kreeg hij van Chee een boek van 300 pagina’s mee waarin zowat alle belangrijke verhaalelementen opgesomd staan waarmee een auteur van een Star Wars-roman rekening dient te houden.

Vorig jaar kocht Walt Disney Lucasfilm en maakte het bekend dat het vanaf 2015 een nieuwe trilogie in de filmzalen wil brengen. J.J. Abrams, maker van ‘Lost’ en regisseur van de recentste Star Trek-films zal de spits afbijten met ‘Episode VII’ en mag ervan uitgaan dat de miljoenen lezers van de Star Wars-romans, die het Expanded Universe door en door kennen, zijn bijdrage met argusogen zullen bekijken. Gelukkig kan hij altijd rekenen op de ‘Keeper of the Holocron’. May the Force be with him.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content