Mary Beard krijgt de prestigieuze Prinses van Asturiëprijs

© Epa

De Britse classicus Mary Beard krijgt de prestigieuze Prinses van Asturiëprijs in de categorie Sociale Wetenschappen. De 61-jarige professor aan de universiteit van Cambridge behoort tot de belangrijkste wetenschapsters van de klassieke oudheid en bij de invloedrijkste intellectuelen van Groot-Brittannië.

Beard werkt onder meer ook voor de Britse openbare omroep BBC en is vooral in haar vaderland bekend door haar vele televisieoptredens. Met haar omstreden uitspraken over de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York zorgde ze voor bijzonder veel ophef. Ze interpreteerde Nine Eleven onder andere als “antwoord” op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten.

Tot haar belangrijkste werken behoort het boek “Pompeii. Het dagelijks leven in een Romeinse stad”. Beard is ook columniste voor de krant The Times en heeft een blog.

De Prinses van Asturiëprijs staat bekend als de “Spaanse Nobelprijs” en wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt in acht categorieën. Aan de prijs is onder meer een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Dit jaar werden voor Beard al de Spaanse actrice Núria Espert (Kunst) en de Amerikaanse fotograaf James Nachtwey (Mensheid en Communicatie) gelauwerd.

Tot twee jaar geleden werd de prijs nog de Prins van Asturiëprijs genoemd, de prijs wordt namelijk vernoemd naar de titel van de kroonprins. Sinds de troonswissel in Spanje, in juni 2014, is koning Felipe VI aan de macht. Daardoor is er nu een Prinses van Asturië, Felipe’s oudste dochter Leonor. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content