Marleen Coppens beste Boekenjuf

De prijs van Beste Boekenjuf 2012 werd op woensdag 29 februari uitgereikt in Antwerpen. Hoofdprijs is een boekenmand voor de schoolbibliotheek.

De prijs voor de Beste Boekenjuf of Boekenmeester wil leerkrachten in de bloemetjes zetten die in de klas werken met kinderboeken en die zich dagelijks inzetten voor leesbevordering. Winnares Marleen Coppens is de enthousiaste voltijdse boekenjuf van de Regina Caeli lagere school in Dilbeek.

Volgens de jury mag zij zich Beste Boekenjuf 2012 noemen omdat ze “anderen aansteekt om boekenjuf te worden. Ze neemt zelf initiatieven om materiaal uit te wisselen met andere juffen en geeft haar leerlingen zoveel mogelijk cultuur en achtergrondkennis mee. Ze trekt ook de andere leerkrachten van haar school mee, met zelfs liefdesserenades als gevolg.”

Op school heeft de Beste Boekenjuf 2012 een eigen lokaal ter beschikking om iedereen, zowel leerkrachten als leerlingen, in boeken onder te dompelen. “Om steeds met nieuwe ideeën, materialen, invalshoeken te kunnen blijven werken komt ze een aantal keren per jaar samen met andere boekenjuffen om dit onder elkaar uit te wisselen”, klinkt het in het juryverslag.

Mand met honderd boeken

Tijdens de uitreiking in deSingel in Antwerpen ontving de winnares behalve de eretitel ook een mand met 100 boeken voor in de schoolbibliotheek. De zes andere genomineerde Boekenjuffen kregen een beperkter boekenpakket mee naar huis. Alle laureaten ontvangen van Canon Cultuurcel ook nog een gratis coaching om een literair project ter waarde van 1500 euro in hun school te realiseren.

De jury voor de achtste editie van deze wedstrijd bestond uit Bart Desmyter van De Eenhoorn, Veerle Moureau van Davidsfonds, auteur Wally De Doncker, leesjuf en leesbevorderaar Ria Dorssemont, Beste Boekenjuf 2011 Ann Muylle, zelfstandig navormer leesbevordering en taalvaardigheid Daniëlle Daniels en leerkracht en leesbevordeaar Marina Waterschoot. Zij selecteerden uit tal van kandidaten de meest verdienstelijke Boekenjuf.

Verhalen van Boekenjuffen

Zeventien boekenleerkrachten, waaronder de 7 laureaten, kregen overigens een persoonlijk bezoek van journalisten Dries Crabbé en Alexandra De Laet. Zij namen een kijkje in elke klas en in de schoolbibliotheek en vroegen de Boekenjuffen en -meesters uit over hun aanpak. Net als vorig jaar worden de verhalen van de gelauwerde Boekenjuffen gebundeld in een publicatie die Canon Cultuurcel in mei voor het onderwijs zal beschikbaar stellen.

De Beste Boekenjuf of Boekenmeester is een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers) en CANON Cultuurcel en wordt georganiseerd door VUV (Vlaamse Uitgevers Vereniging), in samenwerking met Boek.be, CANON Cultuurcel en Klasse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content