Marente de Moor wint de AKO Literatuurprijs 2011

Marente de Moor heeft met haar historische roman De Nederlandse maagd de AKO Literatuurprijs gewonnen.

De AKO Literatuurprijs wordt dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. Tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst in het onlangs gerenoveerde Scheepvaartmuseum in Amsterdam maakte juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin vanavond de winnaar bekend.

Marente de Moor – de dochter van Margriet de Moor – mocht de prijs die bestaat uit een sculptuur van Euge?ne Peters en een geldbedrag van 50.000 euro in ontvangst nemen.

Haar roman De Nederlandse Maagd speelt zich af in het jaar 1936 en brengt een vergeten stuk uit de Nederlandse geschiedenis op een persoonlijke en subtiele manier tot leven, namelijk het tijdperk van het interbellum (de tijd tussen de beide Wereldoorlogen) en de neutrale rol die Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde.

De 18 jarige Janna wordt door haar vader vanuit Maastricht naar Aken gestuurd waar ze schermles gaat volgen bij één van de beste schermers ter wereld, tevens een oorlogsveteraan en vriend van haar vader. Deze wat knorrige en conservatieve man moet niets hebben van het opkomende Nazisme. Janna zelf worstelt niet alleen met haar houding tegenover de Nazi’s, maar ook met haar ontluikende seksualiteit die op een zeer broeierige manier beschreven wordt.

Marente de Moor behoort tot een nieuwe generatie van Nederlandse verhalenvertellers waar onder andere ook Peter Buwalda (ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs), Van Aalten, Wouter Godijn, Joost de Vries en A.H.J. Dautzenberg toe behoren.

De andere vijf genomineerden voor AKO Literatuurprijs waren:

– Jeroen Brouwers – Bittere bloemen

– Peter Buwalda – Bonita Avenue

– Arnon Grunberg – Huid en Haar

– Marja Pruis – Kus me, straf me

– P.F. Thomése – De weldoener (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content