MarcTritsmans onverwachte winnaar Herman De Coninckprijs

Niet de gedoodverfde Stefan Hertmans maar outsider Marc Tritsmans is de winnaar van de Herman De Coninckprijs 2011.

Marc Tritsmans wint met ‘Studie van de schaduw’ de vijfde Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel ter waarde van € 6.000. Met zijn gedicht “Uitgesproken”, uit dezelfde bundel, kaapt hij bovendien de Publieksprijs voor het Beste Gedicht weg. Op Gedichtendag is een gratis poster met dit gedicht bij de boekhandel. Annemarie Estor krijgt de Herman de Coninck Debuutprijs voor haar eerste bundel ‘Vuurdoorn me’, goed voor € 1000.

In het juryverslag luidt het dat Tritsmans niet bang is van ontroering: “Ze komt hem aanwaaien vanuit het detail, de anekdote, de toevallige ontmoeting. Tritsmans verwoordt het allemaal op een toegankelijke en eenvoudige manier. Zo is deze poëzie voor de lezer ‘bruikbaar’: herkenbaar en toch verrassend, troostend maar niet tranerig.”

Ook Bart Van der Straeten had in Knack lof voor de bundel van Tritsmans maar vond het allemaal een beetje braaf: “Met ‘Studie van de schaduw’ leverde hij een typische Tritsmansbundel af: sober, bescheiden, kleine taal voor kleine gevoelens. Lang geen wereldschokkend werk, maar dat ambieert deze poëzie ook niet. Ze is nuchter, eerlijk, rijp. Helaas ook ontzettend braaf – je zou de dichter willen toeschreeuwen dat hij je weleens tegen de haren in mag strijken.”

Frank Hellemans

De uitreiking van de Herman de Coninckprijzen vindt plaats tijdens de slotshow van Gedichtendag op donderdag 27 januari in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op het programma: Onder Jacks vleugels, met Jack van Poll, Jef Neve, Ewout Pierreux en Alano Gruarin.

Haal op Gedichtendag – donderdag 27 januari – de GRATIS poster met het winnende gedicht van Marc Tritsmans (ontworpen door Gert Dooreman) op bij de deelnemende boekhandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content