Mankells ‘gekwelde man’ beste thriller

In dit Boekenjournaal: Henning Mankel schrijft beste thriller, een nieuwe poëzievorm en Mechelse boekhandel Forum legt de boeken neer.

Mankells ‘De gekwelde man’ is beste thriller

Toch volgens de bezoekers van Crimezone.nl: zij verkozen ‘De gekwelde man’ van de Zweedse schrijver Henning Mankell tot beste thriller van 2010. Bijna tienduizend lezers kenden via het internet deze publieksprijs voor het spannende boek in Nederland en Vlaanderen aan Mankell toe. Ook in de categorie Buitenland won de Zweed. ‘De gekwelde man’ is het laatste deel in de populaire Wallanderserie van de bestsellerauteur. In de rubriek Nederlandstalig won Simone van der Vlugt met het boek ‘Op klaarlichte dag’. Eerder won zij met deze misdaadroman al de NS Publieksprijs. De Ierse schrijfster Jane Casey schreef het beste thrillerdebuut.

Nieuw: modelgedichten – dichten met model

Bij uitgeverij Lipari verschijnt 13 februari 2011, aan de vooravond van Valentijnsdag, de dichtbundel ‘Ode – modelgedichten’. In deze bundel zit een geheel nieuwe poëzievorm: modeldichten. Daarbij poseert het model terwijl de dichter haar in woorden schetst, zoals fotografen, schilders of beeldhouwers dat al eeuwen doen. De poezie die bij Lipari verschijnt, zit verpakt in een kunstwerk. Een jonge kunstenares krijgt een vrije opdracht van de uitgeverij om een kunstwerk te maken, geïnspireerd door de inhoud van de bundel. De uitgever koopt het kunstwerk en dat vormt dan de basis van de vormgeving van de omslag. De omslag van ‘Ode’ is gemaakt door Mu Xue uit Amsterdam. Zij is de komende twee jaar residential artist bij de Rietveld Academie in Amsterdam. ‘Ode’ is een van haar eerste werken in Nederland.

Mechelse Boekhandel Forum stopt ermee
Boekhandel Forum in Mechelen sluit de deuren. Forum is eigendom van de Socialistische Mutualiteiten. Volgens CoLibro-directeur Luc Vander Velpen is dit een grote klap voor Vlaanderen, waar maar 25 dergelijke winkels zijn. Hij is ook verbaasd: “Het is een onbegrijpelijk faillissement. Het ging in 2010 wel minder dan in 2009, maar ze zetten nog altijd 650.000 euro om. Het was een gezonde winkel. Alle rekeningen zijn netjes betaald.” De nieuwe en eveneens goed draaiende boekhandel De Zondvloed kan niet de reden zijn, aldus Vander Velpen, wel de loonlast: “Boekhandel Forum had vier medewerkers in dienst, waarvan drie al meer dan dertig jaar. Zij kregen een vorstelijk ambtenarensalaris met alle jaren alle verhogingen van dien, als waren ze in dienst bij de Mutualiteit in plaats van in een boekhandel. Over het voorstel om hen met pensioen te laten gaan werden ze het niet eens. De noodzakelijke reorganisatie was volledig geblokkeerd.” Daarom heeft de Mutualiteit uiteindelijk de knoop doorgehakt en de deur dichtgetrokken. Vander Velpen: “Het is voor hen niet erg, maar voor het Vlaamse boekenvak is het verschrikkelijk”

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content