Madammendag, en Paul Claes

Welke boeken kunnen vrijdag 4 november vrouwen beroeren en bekoren op de BB? Die van Paul Claes?

Vrouwen op avontuur Vrijdag 4 november | 14u | Groene Zaal
Als het over avontuurlijke vrouwen gaat, kan Lieve Blancquaert niet op het appel ontbreken. Bij het grote publiek raakte de eigenzinnige fotografe, journaliste en schrijfster bekend met Mijn zachtste huid en Mijn status is positief, twee reportageboeken over mensen met respectievelijk littekens en HIV. Op een bundeling van haar fotografische werk was het 25 jaar wachten. Met Lieve Blancquaert, fotograaf maakt uitgeverij Lannoo dat euvel ruimschoots goed. Op de Boekenbeurs krijgt Blancquaert het gezelschap van Leen Dewitte en Tom Cloeckaert, een Vlaams duo dat in 2002 op wereldreis ging. Hun vele contacten met natuurvolkeren zetten het duo aan het denken: “Wat als je een doorsnee Vlaams gezin in de jungle dropt?” Het werd de start van een spraakmakend tv-programma. Hun ervaringen bundelden ze in het boek De Stamgasten. Voor de microfoon bij moderator Pieter Embrechts vertellen de gasten over hun internationale omzwervingen, TV maken in de wildernis en de impact van die inheemse levenswijze op je eigen, westerse levensstijl. (Lannoo/VBK België)

Paul Claes over zijn 100 boeken
Vrijdag 4 november| 15u|Knack-stand 426 in Hal 4 (Knack Focus Uur van de Literatuur)

Paul Claes is onvermoeibaar. Als bloemlezer, vertaler, dichter en romanschrijver publiceerde hij met ‘C’ nu zijn 100ste boek. Hij komt vertellen welk boek hem het liefst is en waarom bloemlezen vandaag zo belangrijk is. Met het prachtig uitgegeven ‘Lyriek van de Lage Landen. De canon in 80 gedichten (2008)’ en ‘De tuin van de Franse poëzie. Een canon in 100 gedichten (2011)’ maakte hij bloemlezingen van de onsterfelijke Nederlandstalige en Franse poëzie die verplichte leerstof in alle leraarsopleidingen Nederlands en Frans zouden moeten zijn maar die ook de liefhebber van onvergankelijke poëzie veel leesplezier zullen schenken.

Vrouwen die van aanpakken weten Vrijdag 4 november | 15u | Groene Zaal
Tiany Kiriloff is misschien bij het grote publiek bekend als presentatrice maar ze is ook journaliste, styliste, fulltime fashionista én moeder. Hoe je dat allemaal met zwier combineert en hoe je het overzicht bewaart, demonstreert Tiany in haar lifestylegids Every Inch a Lady. Tiany vertelt je bovendien niet alleen de meest courante do’s en don’ts op modevlak, maar leidt je ook rond in wereldsteden als Londen en New York én geeft tussendoor nog enkele huis-tuin- en keukentips mee voor hippe mama’s met jonge kinderen. Evy Gruyaert hoeft qua bezigheid niet voor Tiany onder te doen. Niet alleen is ze een vertrouwd TV-gezicht én het boegbeeld van de start to run-campagne, Evy ontpopte zich ook tot juwelenontwerpster met haar collectie Malice in Wonderland. Waar komt haar passie voor het ondernemerschap vandaan? En waar haalt ze haar inspiratie voor haar juwelenlijn? Voor de microfoon bij Gene Bervoets vertellen deze twee straffe madammen over hun drive. (Borgerhoff & Lamberigts en Lannoo)

For Girls Only Fandag Vrijdag 4 november | 16u | Rode Zaal For Girls Only is het geesteskind van de Nederlandse jeugdschrijfster Hetty van Aar. Zij schrijft pure meidenboeken – naar eigen zeggen moet ze als moeder van zes niet ver zoeken om inspiratie te vinden. Met titels als Hopeloos Verliefd, Vriendinnen voor altijd en Mama heeft een nieuwe vriend mikt Van Aar duidelijk op de leefwereld van jonge tienermeisjes. Over schrijven zegt Hetty Van Aar: “Vroeger dacht ik altijd dat verhalen pas echt spannend werden als je er heel veel politie en brandweer in liet komen. Maar tegenwoordig vind ik mijn inspiratie heel dichtbij: in iets wat ik zie, hoor of lees, in mijn eigen gezin of in mensen die ik ontmoet. Voeg daarbij je eigen fantasie en het stoeien met taal, en je krijgt een verhaal.” Intussen blijft het For Girls Only-universum niet beperkt tot de boeken. Er is een glossy For Girls Only magazine, en via een eigen website kun je zelfs het ‘dagboek’ van de verschillende personages uit de reeks volgen en tegelijkertijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes over tieneridolen als Justin Bieber of Rihanna. En vaak krijg je bij de boeken een make-upsetje of een ander frivoliteitje cadeau. Speciaal voor haar jonge fans in Vlaanderen komt Van Aar naar Antwerpen voor deze For Girls Only fandag. Want chicklit, daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. (WPG Uitgevers)

Frank Hellemans en Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content