Ludiek eerbetoon voor Bainbridge met Man Booker Best of Beryl

De auteur die het vaakst voor de Booker werd genomineerd maar hem nooit wist te winnen, schudt postuum haar Poulidor-status van zich af.

De ‘Booker Bridesmaid’, zo werd de Britse schrijfster Beryl Bainbridge genoemd, omdat ze vijf keer de shortlist haalde van de meest prestigieuze Britse literaire prijs zonder ooit te winnen. Nochtans was en is iedereen – in het bijzonder de organisatoren van de Booker – het erover eens dat Bainbridge een van de grandes dames van de Engelse letteren is.

Daarom krijgt ze nu, bijna een jaar na haar overlijden op 75-jarige leeftijd, een postuum eerbetoon met een eenmalige prijs die een van haar vijf genomineerde werken alsnog moet lauweren. Het publiek mocht beslissen en koos voor ‘Master Georgie’, een historishe roman uit 1998 die het in de laatste rechte lijn naar de Booker Prize van datzelfde jaar moest afleggen tegen ‘Amsterdam’ van Ian McEwan.

‘Master Georgie’ speelt zich af tegen de achtergrond van de Krimoorlog en volgt chirurg en fotograaf George Hardy en zijn gevolg van het Liverpool van midden 19de eeuw naar het Oekraïense Sebastopol, de plaats van een van de vreselijkste hoogtepunten uit deze obscure oorlog. Het boek werd geprezen omwille van de historische accuraatheid en de messcherpe morele kwesties die erin worden aangekaart.

Op zoek naar het ludieke eerbetoon zouden we bijna vergeten dat eerder deze week die andere prestigieuze literaire prijs werd uitgereikt: de Pulitzerprijs voor fictie. Die gaat in 2011 (voor romans uit 2010) naar het originele ‘A Visit from the Goon Squad’ van Jennifer Egan, waarin ze via een opmerkelijke structuur – het boek hangt tussen een roman en een kortverhalenbundel in en zapt doorheen de tijd, van heden over verleden naar de toekomst – een hele cast aan personages tekent die door het lot worden aangestuurd.

Ondanks dat ze al sinds 1993 bezig is en steevast kan rekenen op de appreciatie van recensenten, schreef Egan tot voor kort in de schaduw van de Jonathan Franzens dezer wereld. Met deze Pulitzer en de National Book Critics Circle Award (de prijs van de Amerikaanse literaire recensenten) die ze eerder al ten koste van Franzen binnenrijfde, is Egan volop bezig uit die schaduw te treden. Hadden de media bij de uitreiking van de NBCC Award vooral nog aandacht voor het feit dat ‘Vrijheid’ van Jonathan Franzen niet had gewonnen, dan gaat de aandacht nu terecht naar de literaire kwaliteiten van ‘A Visit from the Goon Squad’.

Tot nader order zijn Egan en haar werk vrij onbekend in onze contreien. Maar afgaand op haar plaats op de shortlist van de Orange Prize, de bijzonder lovende recensies in de Amerikaanse pers en de uitstekende verkoopcijfers aldaar, is het maar een kwestie van tijd voor ze ook met Nederlandse vertalingen Jonathan Franzen naar de kroon steekt. En aangezien ‘A Visit from the Goon Squad’ door de Amerikaanse betaalzender HBO ook zal bewerkt worden voor het kleine scherm, staat niets wereldwijd succes voor Egan nog in de weg.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content