Luc Vander Velpen neemt Leuvense boekhandel over

Luc Vander Velpen leidde jarenlang het samenwerkingsverband van zelfstandige boekhandels Colibro. Nu wordt hij zelf boekverkoper en eigenaar van De Kleine Johannes.

Vander Velpen vertelt op de betaalsite Boekblad.nl dat hij al langer in gesprek was met boekhandelaren om op termijn een zaak over te nemen. Toen de Aquila groep, waartoe ook de esoterische boekhandels De Grote Johannes (Leuven) en Littera (Brugge) behoren, vorige maand de boeken neerlegde, besloot hij kinderboekhandel De Kleine Johannes te kopen.

Alleen Kleine Johannes

Vander Velpen heeft gisteren bij de curator het faillissement gelicht van De Kleine Johannes én De Grote Johannes, omdat die tot één vennootschap behoren. De kinderboekhandel gaat half augustus weer op, de esoterische boekhandel blijft dicht. ‘Ik heb niets met het esoterische boek en weet daar dus ook niets van. Ik ga die volgende week leegmaken. Als iemand een voorraad esoterische boeken wil, kan hij zich bij mij melden.’

De Kleine Johannes, waarvan het personeel voor de winkel werkzaam blijft, wordt eerst opgeknapt. Herstellen in oude glorie, noemt Vander Velpen dat. ‘Het is een winkel met een goede naam en een toegevoegde waarde voor het vak. Ik vond het echt zonde als die zou verdwijnen. Maar het pand en de winkel zien er niet meer uit. Een aantal creatieve mensen gaan daar nu mee aan de slag. Ook moet de voorraad worden herbekeken en zo nodig aangepast.’

Papieren boek is de basis

Dat is stap één, aldus Vander Velpen. Daarna wil hij voor de kinderboekhandel een nieuw concept lanceren – aantrekkelijk voor klant én ondernemer – om de winkel rendabeler te maken. Over de details wil hij op dit moment niet uitwijden. Uitgangspunt blijft wel het papieren boek, omdat hij ervan uit gaat dat papier nog jaren de basis van de boekhandel zal zijn.

Vander Velpen blijft naast De Kleine Johannes het samenwerkingsverband Books2 van buurtboekhandels leiden.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content