Literaire non-fictie kleurt longlist Gouden Boekenuil 2015

Claus-biograaf Mark Schaevers staat nu ook op de shortlist met zijn levensverhaal over de 20e-eeuwse Duits-joodse schilder Felix Nussbaum. © Belga Image

Bij de laatste 20 kanshebbers op de Gouden Boekenuil heel wat reisverhalen en non-fictie tout court en o ja: 4 Vlamingen, onder wie Fikri El Azzouzi en Mark Schaevers, zijn nog in de running.

Op de longlist voor de Libris Literatuurprijs prijkten slechts 2 Vlaamse schrijvers bij het kransje van 18 genomineerden: Peter Terrin en Ivo Victoria. En ook bij de Gouden Boekenuil blijkt de Vlaamse spoeling met slechts 4 ultieme kanshebbers bij de laatste 20 – Fikry El Azzouzi, Peter Terrin, Mark Schaevers en Peter Vermeersch – nu ook vrij dun. Maar door de vele literaire non-fictiewerken op het lijstje, heeft de jury terecht een statement willen maken. Er gebeurt de laatste jaren inderdaad heel veel spannends en bijzonder lezenswaardigs op het terrein van de non-fictie.

Longlist Gouden Boekenuil 2015

Uit de 370 ingezonden werken weerhield de jury er deze 20:

Hanna Bervoets, Efter — Atlas Contact

Jeroen Brouwers, Het hout — Atlas Contact

Joost de Vries, Vechtmemoires — Prometheus

Fikry El Azzouzi, Drarrie in de nacht — Uitgeverij Vrijdag

Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs — Cossee

Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov — Atlas Contact

Guus Kuijer, De Bijbel voor ongelovigen — Athenaeum-Polak en van Gennep

Alexander Münninghoff, De stamhouder — Bert Bakker

Gustaaf Peek, Godin, held — Querido

Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan — Prometheus

Mark Schaevers, Orgelman — De Bezige Bij

Pieter Steinz, Made in Europe — Nieuw Amsterdam

Kees ’t Hart, Teatro Olimpico — Querido

Peter Terrin, Monte Carlo — De Bezige Bij

Astrid Theunissen, De schelmenjaren van Martin Bril — Meulenhoff Boekerij

Franca Treur, De woongroep — Prometheus

Rob van Essen, Hier wonen ook mensen — Atlas Contact

Peter Vermeersch, Ex. Over een land dat zoek is — De Bezige Bij

Niña Weijers, De consequenties — Atlas Contact

Maartje Wortel, Ijstijd — De Bezige Bij

Non-fictie boven

Opvallend dus hoe knappe literair angehauchte journalistiek en essayïstiek eruit springen. Michiel Krielaars schreef een bijzonder boek over Tsjechov, Mark Schaevers ging na hoe Felix Nussbaum tijdens WO II na het laatste transport vanuit de Mechelse Dossin-kazerne in de nevelen van de geschiedenis verdween om er nu weer te staan met zijn schilderkunst en Pieter Steinz krijgt zelfs voor zijn aanstekelijke bloemlezing van Europese topwerken een plaatsje bij deze longlist-selectie.

Ook Kuijer (over de Bijbel), Vermeersch (over het uiteenvallen van Joegoslavië), Theunissen (over de overleden Nederlandse auteur Martin Bril) en De Vries (essays over literatuur) werden op het schild gehesen waardoor bijna de helft van deze genomineerden zich buiten de romanliteratuur ophoudt.

Op 25 februari volgt de shortlist van 5 en op 30 april wordt de hoofdvogel afgeschoten. Benieuwd of deze jury het aandurft om Jeroen Brouwers te passeren voor een bevlogen non-fictieschrijver, genre Mark Schaevers of Michel Krielaars.

Frank Hellemans

Partner Content