‘Literaire loketten’ start vandaag

Een 24 uur lange cultuurmarathon te Antwerpen en Koen Van Bockstal treedt aan als nieuwe directeur van het Vlaamse Fonds voor de Letteren.

Vlaams Parlement in literair jasje Vandaag start ‘Literaire loketten‘, een reeks literaire namiddagen die plaatsvinden in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement in Brussel. Het initiatief werd op poten gezet door het Vlaams Parlement en het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren, die samen tot en met juni maandelijks een literair evenement laten doorgaan. Vandaag wordt de spits afgebeten door schrijver Stefan Hertmans en filosofe Stine Jensen, die onder leiding van Anna Luyten in gesprek gaan. Komende maanden zullen achtereenvolgens onder andere Bart Van Loo, Saskia de Coster, Pascal Verbeken, Erik Lindner, enkele laureaten van de Liegend Konijn Debuutprijs en Kris Lumbeeck de revue passeren. De ‘Literaire loketten’ zijn gratis, maar de organisatie raadt wel aan om te reserveren.

Nachtje doordoen Tijdens het komende weekend van 14 en 15 januari vindt de eerste editie van ‘De 24 uur van het podium’ plaats in Antwerpen. Van zaterdag 12.00 uur tot zondag 12.00 uur toveren verschillende cultuurhuizen, klein en groot, de sinjorenstad om tot één groot podium, waar men een waar cultureel feestmaal krijgt voorgeschoteld. Naast theater, muziek, film en dans staan er op het programma ook enkele literaire smaakmakers. Zo houdt theaterhuis De Tijd ‘De dag van het woord’, kan men in de Monty naar ‘Het verdriet van België’ luisteren en is Warre Borgmans voorlezer van dientst op het strip- en boekenplein op het De Coninckplein. Hoewel de 24 uur eigenlijk al te kort zijn om het volledige aanbod te verwerken, kan men op verschillende locaties steeds terecht voor een versterkend dutje, hapje of drankje.

Nieuwe vader voor ’tiener’ VFLKoen Van Bockstal is sinds 1 januari de nieuwe directeur van het Vlaamse Fonds voor de Letteren. Hij nam de fakkel over van Carlo Van Baelen, die het VFL 12 jaar geleden uit de grond stampte en 10 jaar lang aan het roer stond van de instelling. In een dankwoord aan Van Baelen werd verwezen naar zijn enorme inspanningen en verwezenlijkingen voor de Vlaamse letteren: “Het VFL groeit verder als ‘de tiener’ die je ervan maakte. Bedankt, Carlo, voor je vriendschap, je steun, je enthousiasme, je inzet en je liefde voor het boek.”

Het Vlaamse Fonds voor de Letteren werd opgericht in 1999 en is sinds 2000 actief.

(Bron: Persberichten)

Marijke Anrijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content