Koffer met unieke stripverhalen Kuifje wordt geveild

Een boekenjournaal waarin Lanoye wordt vertaald in het Perzisch en unieke stripverhalen onder de hamer gaan.

Unieke ‘Kuifjes’ onder de hamer

Enkele unieke verhalen van Kuifje, ondertekend door tekenaar en ‘stripvader’ Hergé, worden op 27 februari geveild. De Brusselse stripveiling ‘Banque Dessinée’, biedt die dag een koffer aan uit 1981 met tien gesigneerde werken in originele staat, waaronder bijvoorbeeld ‘Kuifje in Congo’. Het veilinghuis schat het geheel op 15.000 tot 20.000 euro. Ook een bijzonder exemplaar van ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ wordt aangeboden in zijn originele versie uit 1830. Nog zo’n uniek exemplaar is ‘Het geheim van de Eenhoorn’. Deze strips zijn geschat met een waarde van 4.000 tot 7.000 euro. De verkoopt start zondag 27 februari om 11 uur in Brussel. Twee dagen daarvoor worden de werken tentoongesteld.

Lanoye vertaald in het Perzisch

‘Mefisto for ever’, een toneelstuk dat Tom Lanoye schreef voor het Toneelhuis (Antwerpen), in opdracht van regisseur Guy Cassiers, is nu ook vertaald in het Perzisch en gepubliceerd in Iran. De enscenering van Cassiers trok langs Europese steden en werd zeer goed ontvangen op het Festival d’Avignon en het Festival d’Automne à Paris. Mohammad reza Khaki woonde een opvoering bij in Frankrijk, waarna de vertaler ‘Mefisto for ever’ omzette naar het Perzisch. Het stuk werd al vertaald in het Duits en het Frans. Voorlopig zijn er nog geen plannen om ook het theaterstuk op te voeren in Iran. Een andere samenwerking tussen Lanoye en Cassiers resulteerde in ‘Bloed en Rozen’, over twee historische figuren uit de 15e eeuw: Jeanne d’Arc en Gilles de Rais. De première vindt plaats op 26 mei 2011 in het Toneelhuis.

Opzij voor ‘De Held’

De ‘Opzij literatuurprijs 2010’ is gewonnen door schrijfster Jessica Durlacher. Deze prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster ging dit jaar naar de roman ‘De Held’. De jury, die enkel bestond uit vrouwen, reikte de prijs uit op het Opzij Vrouwenboekenfestijn in Amsterdam. Andere kanshebbers waren Laia Fàbregas met ‘Landen’, Ester Gerritsen met ‘Superduif’, Margriet de Moor met ‘De schilder en het meisje’ en Wanda Reisel met ‘Plattegrond van een jeugd’. Durlacher kreeg voor deze onderscheiding een bedrag van 5.000 euro.

Te koop: geboortehuis Paul Verlaine

Het huis waar dichter Paul Verlaine geboren is, in Metz, staat te koop. ‘Les Amis de Verlaine’, een schrijversvereniging, wil zo snel mogelijk een bod doen om daarna het geboortehuis te restaureren. Daarom lanceerde de groep een internationale oproep: zo snel mogelijk aan 300.000 euro geraken, vooraleer iemand anders het appartement koopt. De schrijversvereniging wil er een museum van maken. De Franse poëet werd op 30 maart 1844 geboren in het Oost-Franse Metz. Hij stierf in 1896. Verlaine is onder meer gekend door werken zoals ‘Romences sans paroles’.

Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content