Knack Zomerthrillers: Wolfram Fleischhauer en Tom Rob Smith

Tango Mortale © GF

Een Duitser over de smerige oorlog in Argentinië, een Brit over Rusland na Chroesjtsjov. Twee boeiende thrillers uit de Jubileum Collectie van Knack

Tango Tristesse

De danspassen van ‘Tango Mortale’ brengen ons van Duitsland naar Argentinië en terug. Wolfram Fleischhauers literaire thriller (het adjectief mag er echt bij) introduceert ons even in de wereld van het klassieke ballet, maar leert ons vooral over de passie, de poëzie, de tristesse van de Argentijnse tango. En dat alles gezien door de ogen van een danser. ‘Tango Mortale’ is dan ook op zijn minst een ongewone thriller. Van een misdaad is nauwelijks sprake. Wel van een intens en romantisch liefdesverhaal. En over de smerige oorlog in Argentinië, de ‘Guerra Sucia’, en over de duizenden ‘desaparecidos’ en doden van het militaire staatsterrorisme na Perón.

Het verhaal? Ballerina Giuletta is verbonden aan de Staatsoper Berlin en wordt smoorverliefd op de Argentijnse tangodanser Damián, op tournee in Duitsland. Hun verhouding wordt een drama als Damián zonder uitleg plotseling terugkeert naar Buenos Aires. Eerst heeft hij nog Giuletta’s vader gekidnapt en gefolterd. Een zaak waarover de vader overigens niets wil zeggen. De wat naïeve Giuletta besluit naar de Argentijnse hoofdstad te vertrekken en belandt in de soms mysterieuze wereld van de tango. Fleischhauer, een Duitser die literatuur studeerde en tolk werd bij de EG, schreef een verrassende, intelligente misdaadroman met de flair van de Angelsaksische en de brede kijk van de Europese traditie.

Na Chroesjtsjov

Zes jaar geleden maakte de Britse scenarioschrijver Tom Rob Smith furore met zijn debuut ‘Kind 44’. De thriller werd meteen vertaald in meer dan 20 talen, kwam op de longlist van de Man Booker Prize, werd beschouwd als de beste misdaadroman van het jaar. Het boek steunt op een waar verhaal uit de jaren tachtig, maar Smith kreeg de lumineuze inval het in de Sovjetunie van dictator Stalin te situeren. Leo Demidov was een fictieve loyale officier van de Geheime Dienst die wist dat hij onschuldigen arresteerde en er ook nog goed voor beloond werd. Tot hij een echte schuldige, een seriemoordenaar op het spoor kwam en in de problemen raakte. De thriller werd het eerste deel van een trilogie.

In ‘Kolyma’ is Demidov niet langer lid van de GD. Hij vindt dat hij verkeerd heeft gedaan en maakt een boetetocht die hem naar zowel de goelag als naar de opstand in Hongarije brengt. In een toespraak heeft Chroesjtsjov intussen de terreur van Stalin veroordeeld. Emotie en morele ambiguïteit zijn ook de achtergrond van ‘Agent 6’, het laatste deel van het drieluik rond Demidov. We zijn in de jaren zestig, de Koude Oorlog. De vrouw van Demidov en de twee geadopteerde kinderen kunnen naar New York voor een soort vredesmissie. Daar worden ze het slachtoffer van een vreselijke gebeurtenis. Jaren later komt Demidov als adviseur in Afghanistan. Ook daar tracht hij te weten te komen wat er in New York echt gebeurd is. Een pakkend slot van een voortreffelijke trilogie waarvan elk deel apart te lezen is.

Fred Braeckman

Knack-lezers kozen de tien populairste misdaadromans van de laatste tien jaar. Je kunt de ultieme decenniumcollectie halen bij Standaard Boekhandel voor 49,50 euro. Of 6,95 euro per boek afzonderlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content