Knack zomerthrillers: Boris Akoenin – Fandorin

Meer dan een thriller is Fandorin een spannende intrigeroman met een hoofdpersonage dat trekken van Hercule Poirot en Sherlock Holmes heeft.

Vanaf 1 juni kunt u wekelijks een zomerthriller afhalen bij Standaard Boekhandel met de voordeelbon bij Knack.

‘Op maandag 13 mei 1876 vond op een lentefrisse en zomerswarme voorjaarsdag tussen twee en drie uur in de Alexandertuin, voor de ogen van talrijke getuigen, een afschuwelijk voorval plaats dat alle perken te buiten ging.’

Zo begint Fandorin, het eerste deel van een serie misdaadromans rond de jonge Russische rechercheur Erast Fandorin. De auteur publiceerde het boek onder de naam Boris Akoenin in 1998.

Pas later, toen het een succes werd, raakte bekend dat achter het pseudoniem de Georgiër Grigori Tsjchartisjvili school. Een veelzijdig man, niet alleen filoloog en historicus, ook nog iemand die vlot Japans en Engels spreekt, Mishima vertaalt, de uitgave leidt van een volumineuze bloemlezing Japanse literatuur, en een belangrijk essay publiceerde over het verband tussen zelfmoord en schrijven.

Kortom, een serieuze wetenschapper die niet meteen bekend wou worden als auteur van ‘detectiefjes’. Tot er miljoenen exemplaren van zijn debuut werden verkocht en Akoenin (in het Japans betekent het zoiets als ‘schurkoveral’) lof kreeg.

Terug naar Fandorin. Wat gebeurde er in de Alexandertuin? Een jonge en getalenteerde student, erfgenaam van een fortuin, schiet zich een kogel door het hoofd. Toch niet omdat hij een ‘walgelijke mooie juffer’ niet heeft mogen kussen? Gewoon uit verveling, zoals het wel meer voorkwam in die tijd? De jonge Erast Fandorin moet voor de recherche een rapport schrijven over zelfmoord, en wat eerst een fait divers lijkt, groeit uit tot een mysterieuze moord.

Meer dan een thriller is Fandorin een spannende intrigeroman met een hoofdpersonage dat trekken van Hercule Poirot en Sherlock Holmes heeft. Maar Akoenin geeft op een superieure manier ook knipoogjes naar de klassieke Russische literatuur, en hij heeft overduidelijk meer stijl dan Agatha Christie.

Akoenin is de grote poppenmeester van de plot, hij is het die aan de touwtjes trekt. Maar op een zowel heerlijk ouderwetse als moderne manier.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content