Knack op Mind The Book: Piet Piryns meets Cees Nooteboom (en verder: Joël De Ceulaer, Ann Peuteman en Cathérine Ongenae)

Op 18 November 2009 ontving Cees Nooteboom ten paleize de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van Koning Albert II. © BELGA

Vrijdagavond 6 maart opent de 5e editie van Mind The Book met een lang gesprek tussen Knack-medewerker Piet Piryns en grand old Cees Nooteboom. Ook Joël De Ceulaer, Cathérine Ongenae en Ann Peuteman doen tijdens dit weekend hun duit in het het zakje.

De line-up van Mind The Book in de Antwerpse Singel kwam hier al een tijdje terug ter sprake. Knack is mediasponsor en vaardigt een aantal journalisten af, die voor het blad schrijven.

Vrijdag 6 maart om 20u in de Blauwe Zaal: Piet Piryns meets Cees Nooteboom

Knack op Mind The Book: Piet Piryns meets Cees Nooteboom (en verder: Joël De Ceulaer, Ann Peuteman en Cathérine Ongenae)
© .

Piet Piryns is al sinds jaar en dag een intellectuele sparring partner van Cees Nooteboom, dé jaarlijkse Nederlandstalige Nobelprijskandidaat Literatuur sinds Hugo Claus is overleden. Piryns interviewde Nooteboom de laatste 30 jaar talloze malen voor diverse weekbladen en voor de televisie, in Nootebooms verschillende optrekjes in Nederland, Spanje en Duitsland. Anderhalf jaar geleden, toen Nooteboom 80 werd, zijn al die interviews van Piryns met Nooteboom trouwens gebundeld in ‘Met lopen nooit meer opgehouden’. “Aanstaande vrijdag zetten we ons gesprek voort voor levend publiek”, aldus Nooteboom-kenner Piryns die er duidelijk zin in heeft op zijn Facebookpagina. Actrice Els Dottermans leest voor uit Nootebooms proza- en poëzie-oeuvre.

Zaterdag 7 maart om 20u in de Blauwe Zaal: Joël De Ceulaer in gesprek met John Gray

Knack-redacteur Joël De Ceulaer zoekt graag het gezelschap op van gerenommeerde filosofen. Hij praat in het Engels over ‘De ziel van de marionet’, het nieuwste werk van de Britse politieke filosoof John Gray. Is de vrije wil echt vrij of is vrijheid een illusie? Hoe moeilijk is het om vrijheid filosofisch te legitimeren?

Zaterdag 7 maart om 16u in de Theaterstudio: Cathérine Ongenae in debat met Rik Pinxten en Luc Huyse

Knack-medewerkster Cathérine Ongenae is van vele markten thuis. Zij vraagt cultureel antropoloog Rik Pinxten (‘Schoon verzet’) en socioloog Luc Huyse (‘De democratie voorbij’) naar hun alternatief voor de verlokkingen van het huidige eenheidsdenken.

In aanloop naar de zomertentoonstelling ‘De Welvaartsstaat’ in M HKA gaat curator Anders Kreuger in gesprek met professor Bea Cantillon en politicoloog Bilal Benyaich. Bea Cantillon publiceerde uitgebreid over thema’s als armoede, sociaal beleid en de welvaartsstaat.

Bilal Benyaich publiceerde pas bij Van Halewyck ‘#radicalisme #extremisme #terrorisme’. Zaterdag leest u daaruit een exclusieve voorpublicatie op Knack.be. Vandaag krijgt u al een interview met de man te lezen: ‘Wat als het dreigingsniveau opnieuw stijgt: de noodtoestand uitroepen?

Eerder bracht Benyaich met zijn boek ‘Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel’ de religieuze stromingen en krachtvelden in de Marokkaans-Brusselse gemeenschap in kaart.

Knack-journaliste Ann Peuteman leidt dit triogesprek in goede banen.

FH

Partner Content