Knack Hercule Poirotprijs 2011, de genomineerden (1): Bram Dehouck

De jury van de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman heeft de vijf genomineerden gekozen. Deze week stellen we ze in alfabetische volgorde aan u voor: van maandag tot vrijdag brengen we telkens één kandidaat uitgebreid voor het voetlicht. Vandaag: Bram Dehouck, genomineerd met ‘Een zomer zonder slaap’.

Het boek

Is dit een lange novelle of een korte roman? Bram Dehouck is een man van weinig woorden: geen tot in de puntjes uitgewerkte genretaferelen bij hem, maar veeleer meesterlijke schetsen, rafelig maar rijk aan suggesties.

In nauwelijks 190 pagina’s beschrijft hij hoe het rustige leven in een dorpje van dertien in een dozijn onverwachts verstoord geraakt, hoe de zaken danig uit de hand lopen, om ten slotte te eindigen in een haast shakespeareaans drama.

De reden voor al het bloedvergieten is zo banaal als het dorpje zelf: de komst van een windmolenpark. Het is geen ontploffende kerncentrale die doodgewone mensen de kolder in de kop bezorgt en tot het uiterste drijft, maar het nauwelijks hoorbare gezoem van de wieken en de slagschaduw van de giganten. Drama op poldermaat, een tragedie à la flamande, maar daarom niet minder indringend.

Dit is zeker niet het spannendste boek van dit jaar, daarover was de jury het eens, maar het vertolkt op meesterlijke wijze een aantal thema’s waar heel wat Vlaamse misdaadromans in grossieren: de beerput die schuilgaat onder het hedendaagse dorpsleven (veeleer dan de dreiging van de grote stad), huiskamerdrama’s in plaats van wijdvertakte internationale plots.

En bovenal onvergetelijk zijn de personages die Dehouck opvoert: de succesvolle slager, de chagrijnige apotheker, de dierenarts en zijn mooie vrouw, de asielzoeker, het onfortuinlijke meisje… Iedereen kent ze, maar ze zijn deze keer niet in hun gewone doen. C’est arrivé près de chez vous.

De schrijver

Bram Dehouck werd in 1978 geboren in Poperinge, studeerde journalistiek in Gent, en werkt als communicatieverantwoordelijke in de sociale sector. Hij woont in Boezinge, bij Ieper.

Hij debuteerde in 2007 met het non-fictieboek ‘Het meisje dat vergeet’. Zijn eerste misdaadroman, ‘De minzame moordenaar’, werd meteen bekroond met De Gouden Strop (beste Nederlandstalige thriller) en De Schaduwprijs (beste Nederlandstalig thrillerdebuut).

De reactie

Bent u blij met de nominatie?

Bram Dehouck: Absoluut. Het is toch een jury met kennis van zaken die over zo’n nominatie beslist. En het is ook een waardering voor je werk.

Waar gaat het boek over? Wat is het belangrijkste thema?

Het gaat over mensen die last ondervinden van een goedbedoeld project dat door de overheid wordt opgestart. Over hun eenzaamheid ook. Met een grote groep is het gemakkelijk om tegen iets actie te voeren, maar op de duur zie je dat mensen afhaken. En als je dan uiteindelijk alleen staat in je protest, kan dat tot grote frustraties leiden. Bovendien worden ze door de media vaak afgeschilderd als verzuurde burgers. Ik wil in beeld brengen dat zoiets toch wel eens fout kan gaan. Hoe ergernis en onbehagen kunnen uitgroeien tot geweld.

Waar hebt u inspiratie gevonden? Zit er iets van uzelf in het boek

In het dorp waar ik nu woon, Boezinge, zijn een tijd geleden een aantal windmolens ingeplant. En ik weet nog dat ik daar erg van onder de indruk was. Ze zijn toch wel zeer prominent aanwezig. Ik vind ze ook niet mooi. Ik heb er een heleboel zien staan op de heuvelruggen van Frans-Vlaanderen, en ik vind het toch wel heel jammer dat zo’n mooi landschap nu volledig overheerst wordt door windmolens.

Was het een moeilijk boek om te schrijven, na het grote succes van ‘De minzame moordenaar’?

Het was gelukkig al bijna klaar toen ik De Gouden Strop won. Het was wel een heel ander boek om te schrijven. ‘De minzame moordenaar’ was een intiemer verhaal met een beperkt aantal personage, terwijl het hier om een hele dorpsgemeenschap gaat. Het barst wat meer los.

Is het een boek over het Vlaamse dorpsleven, of is dat gewoon een setting?

Het is een setting voor iets algemeen menselijks. En een dorp is daar een mooie omgeving voor: het heeft iets meer beklemming, sociale controle, waardoor emoties meer verdrongen worden en daarna ook gemakkelijker uitbarsten. Alles zit onder een stolp en verhit daardoor ook sneller.

De Prijs van de Lezer

Vanaf vrijdag 10 juni, wanneer de laatste genomineerde bekend is gemaakt, kan het publiek meestemmen voor de Prijs van de Lezer. Breng je stem uit op een van de genomineerden en maak kans op een pakket Knack Zomerthrillers. Stemmen kan tot vrijdag 24 juni op deze site.

Het thrillerfestival

Wie van de vijf genomineerden zal uiteindelijk winnen? Op zondag 26 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival.

De winnaar ontvangt zijn prijs uit handen van de Nederlandse eregast Esther Verhoef. De Prijs van de Lezer wordt uitgereikt door de Poirotwinnaar van vorig jaar: Patrick De Bruyn.

Meer info over het festival vindt u op www.poirotinbruges.be.

Jan Haeverans

Partner Content