Julian Barnes favoriet voor de Booker Prize

De Britse schrijver Julian Barnes heeft alweer de shortlist voor de Booker Prize gehaald en alweer geldt hij als favoriet.

De Booker is één van de meest prestigieuze internationale literatuurprijzen. Voor de 65-jarige gaat het reeds om zijn vierde opname in het selecte lijstje van zes, maar gewonnen heeft hij tot nu toe nog niet.

Eerder was Barnes al geselecteerd voor ‘Flaubert’s Parrot’ (1984), de satire ‘England, England’ (1998) en ‘Arthur & George’ (2005). Dit jaar raakte de jury onder de indruk van ‘The Sense of an Ending’, een roman over het lot van voormalige klasvrienden. Barnes’ mogelijk meest bekende roman is ‘History of the world in 10 1/2 chapters’.

Naast Barnes zijn nog drie andere Britten en twee Canadezen in de running voor de prijs waarvoor enkel inwoners van de British Commonwealth en van Ierland in aanmerking komen. Het zijn: Stephen Kelman (‘Pigeon English’), A.D. Miller (‘Snowdrops’), Carol Birch (‘Jamrach’s Menagerie’), Patrick deWitt (‘The Sisters Brothers’) en Esi Edugyan

(‘Half Blood Blues’).

De winnaar, die op 18 oktober wordt bekendgemaakt, mag een cheque van 50.000 pond (56.700 euro) in ontvangst nemen. Vorig jaar was de gelukkige Howard Jacobsen (‘The Finkler Question’).

Bekende auteurs die de Booker Prize al eens kregen zijn onder andere Yann Martel, Margaret Atwood, Arundhati Roy, Ian McEwan en de Zuid-Afrikaan John Coetzee. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content