‘Joke van Leeuwen laat zich voor de kar van het N-VA spannen’

Ilja Leonard Pfeijffer, twee jaar geleden nog aan het feest, is donderdag 10 maart te gast op Mind the Book, maar dan wel zonder bubbels want hij is naar eigen zeggen gestopt met alcohol. © Belga

Ilja Leonard Pfeijffer hakt zwaar in op Joke van Leeuwen, kersvers dichter der Nederlanden, en noemt het organiserende ANV zelfs “fascistoïde”.

“Joke van Leeuwen heeft zich voor het karretje laten spannen van de PVV en de N-VA en dient ertoe te worden opgeroepen om onmiddellijk afstand te nemen van de functie die zij zojuist heeft aanvaard alsmede van de organisatie die haar die heeft aangeboden.” Ilja Leonard Pfeijffer, zelf auteur van het Poëzieweekgeschenk dit jaar, ging in NRC Handelsblad zwaar tekeer tegen Joke van Leeuwen, de eerste dichter der Nederlanden.

Orangistisch vehikel

De functie van dichter der Nederlanden was een idee van het ANV, het Algemeen-Nederlands Verbond dat met Van Leeuwens aanstelling ook wil herdenken dat Nederland en België 200 jaar geleden samen tot 1830 het Koninkrijk der Nederlanden vormden. Als België en Nederland hun dichter des Vaderlands hebben, waarom dan ook geen dichter der Nederlanden, aldus het ANV.

Maar Pfeijffer vindt nu dat een dergelijke functie de al bestaande “vaderlandse” dichters voor de voet loopt en brandmerkt Joke van Leeuwens dichterschap der Nederlanden als achterhaalde propaganda voor de Groot-Nederlandse zaak. Sterker nog: Van Leeuwen zou als orangistisch vehikel de Franstalige en Duitstalige cultuur in België uitsluiten. Ook Anne Vegter, de Nederlandse dichter des Vaderlands, was not amused met Van Leeuwens Groot-Nederlandse aanstelling. Van Charles Ducal, de Belgische vaderlandse poëet, is nog geen reactie bekend.

Joke van Leeuwen, eerste dichter der Nederlanden, bijt van zich af.
Joke van Leeuwen, eerste dichter der Nederlanden, bijt van zich af.

Geen naïef trutje

De 62-jarige Van Leeuwen reageerde in NRC Handelsbald op Pfeijffers aantijgingen als zou ze zich laten misbruiken door het N-VA en het ANV: “Natuurlijk heb ik gekeken: wat is dit voor een club (het ANV dus) en wat doen ze, en daarmee zit ik behoorlijk op één lijn. Ik ben al bijna een halve eeuw Nederbelg en ik denk dat ik zinnige dingen over beide landen kan zeggen. Bovendien weet ik heel goed dat als we 200 jaar koninkrijk herdenken, Wallonië daar ook bij hoort. Ik ben geen naïef trutje.”

Frank Hellemans

Partner Content