Joke J. Hermsen krijgt Jan Hanlo Essayprijs 2011

Vandaag in het Boekenjournaal: de Jan Hanlo Essayprijs, veel aandacht voor Antwerpen, De Brakke Hond en een vertaalwedstrijd op Facebook.

Joke J. Hermsen wint de Jan Hanlo Essayprijs 2011 De Nederlandse schrijfster en essayiste Joke J. Hermsen heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2011 gekregen voor haar essaybundel ‘Stil de tijd’. Andere genomineerden waren NRC-boekenchef Pieter Steinz met ‘De duivelskunstenaar’ en de Nederlands-Antilliaanse auteur Frank Martinus Arion met ‘Intimiteiten van het schrijven’. Als laureaat sleept Hermsen 7.000 euro en een kunstwerk in de wacht. Een eer die twee jaar geleden de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck te beurt viel. Nieuw dit jaar was de bekroning van een media-essay. Dat was in deze editie een essay in stripvorm. In die categorie won Jeroen Funke met ‘Spruitjes, bier, leverworst’. Zie ook: De Papieren Man.

Peter Holvoet-Hanssen presenteert nieuw Stadsgedicht Op dinsdag 14 juni presenteert Antwerps Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zijn tiende Stadsgedicht: ‘Scheldeduiker’. Voor de gelegenheid zal het in een ontwerp van Jelle Jespers op de boeg van het schip Festina Lente worden aangebracht. Dat zal om 20.00 uur uitvaren vanaf het Willemdok met een door de Stadsdichter samengesteld poëzieprogramma. De hele avond moet een aanloop vormen naar het Felix Poetry Festival dat een dag later van start gaat. Tickets zijn onder meer te verkrijgen via www.felixpakhuis.nu en www.infocultuur.be.

Het derde Felix Poetry Festival Op woensdag 15 en donderdag 16 juni strijkt de derde editie van het Felix Poetry Festival neer in het Antwerpse FelixPakhuis. Ook dit jaar staat het festival volledig in het teken van nationale en internationale poëzie in woord, beeld en muziek. Op woensdag komen onder meer de Nederlandse Ellen Deckwitz, de Britse Laura Dockrill en de Nederlandse zanger Thé Lau langs. De avond wordt afgesloten met de kortfilm ‘De veer van César’. Op donderdag ontvangt het festival onder anderen de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck en de Chinese dichter Yan Jun. Als uitsmijter wordt er op vrijdag een Poëziesafari naar het Rotterdamse Poetry International Festival georganiseerd. Meer informatie: Felix Poetry Festival.

Nieuw nummer van De Brakke Hond Er is een nieuw nummer verschenen van het literaire tijdschrift De Brakke Hond. Daarin staat onder meer een bijdrage over de Italiaanse schrijver Italo Svevo. Voorts schreven ook Jeroen Brouwers, Jan Brokken, An Heijnen en nog vele anderen een stukje voor dit nummer. Meer informatie: De Brakke Hond.

John Groosman wint Facebook-Vertaalwedstrijd John Groosman heeft de tiende editie van een Facebook-Vertaalwedstrijd gewonnen met een vertaling van het gedicht ‘Wall’ van Robert Creeley. Al enige tijd is er op de socialenetwerksite Facebook een groep “voor het maken, inzenden, bespreken en kiezen van de beste vertaling van een literair werk”. In iedere editie van de wedstrijd buigt een 15-tal leden zich over één gedicht. Op het forum bespreken ze de mogelijke valkuilen, waarna ze hun vertaling indienen. Die wordt anoniem voorgelegd aan de groep. Nadat er gestemd is, wordt de naam van de winnaar bekendgemaakt. Die krijgt het recht om het gedicht voor de volgende editie te selecteren. Zie ook: De Contrabas.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content