John Green en tienerverhalen domineren boekentop 10

© GF

Adult young fiction of (uit het Amerikaans vertaalde) verhalen voor tieners is bezig aan een opmars, ook in Vlaanderen zo blijkt uit de recentste verkoopcijfers van de boekhandel.

‘Een weeffout in onze sterren’, de vijfde roman van de Amerikaanse auteur John Green, domineert al enkele weken de top 10 van best verkochte fictie in Vlaanderen.

Ziekte en dood

Dat romans verfilmd worden helpt natuurlijk altijd aan de verkoop ervan. Maar wie de meest recente verkoopcijfers voor fictie in de Vlaamse boekhandels analyseert, zoals Boek.be en GfK Benelux die wekelijks in kaart brengen, merkt dat er meer aan de hand is. Realistisch gebrachte verhalen over ziekte en oorlog doen het blijkbaar nog altijd bijzonder goed, ook al zijn die dan in eerste instantie – in Amerika – geschreven voor een tienerpubliek.

16-jarig meisje

‘Een weeffout in onze sterren’ (Uitgeverij Lemniscaat) van John Green voert de top 10 van best verkochte fictie in Vlaanderen aan en vertelt het verhaal van de 16-jarige kankerpatiënte Hazel die verliefd is op een 17-jarige ex-kanker patiënt. In Amerika werd deze in 2012 gepubliceerde roman als adult young fiction in de markt gezet. En met succes. Een filmversie volgde en vertalingen waren het daarvan het logische gevolg die het eveneens goed deden. Verleden jaar scoorde de Nederlandse vertaling al een publieksprijs.

9-jarig meisje

Op de tweede plaats in de top 10 van best verkochte fictie prijkt ook een doorleefd verhaal van het 9-jarige meisje Liesel dat tijdens WO II via boekendiefstal het hoofd boven water tracht te houden. ‘De boekendief’ (House of Books) van Markus Zusak was ook een Amerikaans adult young fiction-product dat het goed deed in de States – en op het witte doek.

O ja, Stefan Hertmans prijkt nog steeds in de top 10 van best verkochte romans met ‘Oorlog en terpentijn’ op plaats 7 maar voor de rest doen Vlaamse fictie-auteurs niet direct een belletje rinkelen in de Vlaamse boekhandel. Misschien moeten ze zich ook eens wagen aan adult young fiction?

Frank Hellemans

Partner Content