Jeroen Mettes – Nagelaten werk

Op 21 september 2006 postte Jeroen Mettes een leeg bericht op zijn blog ‘Poëzienotities’. Het zou het laatste bericht zijn dat de volgers van zijn veelgelezen poëzieweblog te zien zouden krijgen: een dag later werd duidelijk dat Mettes, nauwelijks 28, uit het leven was gestapt.

Jeroen Mettes – Nagelaten werk: weerstandsbeleid + N30

Aantal pagina’s: 373 + 263

Prijs: 29,90 euro

ISBN: 978-90-284-2434-0

Het nieuws schokte de literaire wereld. Weinigen kenden Mettes persoonlijk, maar door zijn blog was hij in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste stem in het poëziedebat. Zijn analyses waren haarscherp en overklasten in diepgang en originaliteit niet alleen de dag- en weekbladkritiek, maar legden ook de zwaktes van veel academische kritieken bloot.

Mettes publiceerde essays in bladen als Parmentier en nY, waarvan hij korte tijd redacteur was, en schreef ook zelf poëzie. Na zijn dood namen Frans-Willem Korsten, een van zijn docenten aan de Universiteit Leiden, en zijn nY-collega’s Piet Joostens en Daniel Rovers het initiatief tot een uitgave van Mettes’ Nagelaten werk.

Nu, vijf jaar later, ligt een fraaie cassette ter tafel met daarin twee boeken. Weerstandsbeleid bevat de kritische teksten: de relevante berichten die op Mettes’ blog verschenen, zijn gepubliceerde essays en een ongepubliceerde poëticale tekst over N30.

Het tweede boek bevat dit eerder ongepubliceerde lange epische gedicht, waarin Mettes als eerste in het Nederlandse taalgebied aansluiting zoekt bij Amerikaanse avant-gardedichters, aangevuld met poëzie die eerder in literaire tijdschriften verscheen.

Als geheel maakt dit Nagelaten werk duidelijk hoe compromisloos Mettes op zoek ging naar een poëzie die weerstand bood, die ontsnapte aan de alles recupererende honger van het kapitalisme.

Het Nagelaten werk van Jeroen Mettes is niet alleen een uniek document humain, het is ook de materiële getuige van een historisch moment waarop de poëzie, radicaler dan ooit, opnieuw haar eigen relevantie probeert uit te vinden.

Bart Van der Straeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content