Jean-Pierre Rondas krijgt Gulden Boek

In dit negentiende boekenjournaal aandacht voor literaire kwaliteit én erfgoed.

Tijdens de nieuwejaarsreceptie afgelopen vrijdag kende Boek.be haar jaarlijkse onderscheiding voor een persoon met bijzondere literaire verdiensten – het Gulden Boek – toe aan ex-radioproducer Jean-Pierre Rondas. ‘Rondas met boeken’ was jarenlang een vaste zondagse afspraak op Radio Klara voor de boekenliefhebber die mee wou zijn met de nieuwste intellectuele trends. Toen Frans Boenders, de legendarische Radio 3-producer, met pensioen vertrok nam Rondas omstreeks de eeuwwisseling de fakkel van hem over. Rondas stond, zoals voorganger Boenders, synoniem voor diepgravende literaire en filosofische gesprekken. Tijdens zijn dankwoord voor het Gulden Boek onderstreepte Rondas dat het gedrukte papieren boek, ook in deze digitale tijden, hoeksteen blijft van de westerse cultuur.

Nog meer prijzenregen want tijdens diezelfde bijeenkomst kreeg De Zondvloed, de Mechelse literaire boekhandel van ex-literair journalist Johan Vandebroucke, ook een onderscheiding. De Vlaamse Auteursvereniging prees De Zondvloed als meest auteursvriendelijke boekhandel in Vlaanderen. Vandenbroucke maakte in nog geen twee jaar tijd van De Zondvloed niet alleen een kwaliteitsboekhandel maar ook een debatplaats waar haast wekelijks schrijvers of literatoren het woord voeren.

Joop Schafthuizen, partner van Gerard Reve, heeft blijkbaar iets goed te maken. Nadat hij voor heel wat ophef zorgde omdat hij het derde deel van de biografie over Reve door Nop Maas tegenhield, verkondigde hij nu de veiling van Reves nalatenschap weg te schenken aan een goed doel. De opbrengst van de veiling van manuscripten en memorabilia van Reve zaliger zou naar de zorg voor blinden gaan, aldus Schafthuizen. Ondertussen zijn er wel al belangrijke handschriften verkocht aan het Letterkundig Museum te Den Haag.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content