Jane Austen promoot leesgenot op Britse pond

© AFP (via Belga)

Na de succesvolle verfilmingen van haar romans is de Britse schrijfster Jane Austen in 2017 nu ook te bewonderen op de nieuwe biljetten van 10 pond waar ze reclame maakt voor meer leesgenot.

Symbolenstrijd in Engeland: toen bleek dat de sociale hervormster Elisabeth Fry baan moest ruimen voor Winston Churchill op de bankbiljetten van 5 pond, voerden feministen actie voor een vrouwelijk icoon in de Britse portemonnee. Met de keuze van Jane Austen op het 10 pond-biljet binnenkort zijn de vrouwelijke actievoerders tevreden.

Tot hier toe figureerden alleen oorlogsverpleegster Florence Nightingale en de hervormster Elisabeth Fry op het Engelse papieren geld. De 10 pond-biljetten met de beeltenis van Nightingale waren al lang vervangen door bankjes met het baardige gezicht van evolutiewetenschapper Charles Darwin. Zijn baard wordt dus in 2017 ingeruild voor de gladde wangen van romanschrijfster Jane Austen (1775-1817).

Austen werd vooral geroemd om haar emotioneel realisme in romans als ‘Pride and prejudice’ (1813) en ‘Sense and sensibility (1811)’, verplichte lees- en leerstof voor iedereen die wil meespreken over de Engelse literatuur. Haar boeken werden ook talloze keren met groot succes verfilmd voor tv en cinema.

Leesgenot

Op het Austen-bankbiljet, dat vanaf 2017 in gebruik komt, staat onderaan ook een citaat van Austen zelf uit haar roman ‘Pride and prejudice’: “I declare after all there is no enjoyment like reading.” Geen groter genot dan het lezen van een goed boek klinkt het leesbevorderend. Of het uitgeven van papieren geld.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content